Jonas Gardell – Torka aldrig tårar utan handskar 3. Döden

Tack Jonas! Det jag känner när jag läst alla tre Torka aldrig tårar utan handskar-böckerna är att jag är tacksam. Tacksam över att ha fått ta del av den här hemska samtidshistorien, för i ett långt perspektiv är 1980-talet samtid. Tacksam över att det ändå har varit så lätt att läsa allt det här hemska.

tatuh3

Den tredje och avslutade delen i Torka aldrig tårar utan handskar-trilogin, Döden, är precis lika bra som de två första, Kärleken och Sjukdomen.

Den här trilogin är ju full av härliga karaktärer som tar lite olika mycket plats i de olika delarna. I Döden kommer vi tillbaka lite mera till Rasmus och Benjamin, detta ödesdömda kärlekspar. Vi vet ju hur det går. Inte bra. Men en del saker förvånar mig ändå, med precis hur dåliga de blir. En acceptans, även om den är tyst, i livet är inte detsamma som acceptans efter döden. Personer som jag tyckt riktigt bra om tidigare gör mig nu gruvligt besviken.

I Döden utvecklas Seppo, Lars-Åke och Bengt på ett fint sätt. Eller utvecklas, det kanske snarare är så att de tidigare mest varit konturer och att de nu färgläggs och fylls i. Och Benjamin, som vi får följa kanske allra mest, blir mig väldigt kär.

Och begravningarna. Jag förstår nog inte riktigt vidden av dem, hur många de var. Hymlandet med dödsorsaken, alla telegram och pengar till Cancerfonden… En begravning blir dock helt annorlunda – Pauls – och den är härligt rolig att läsa om.

Den här recensionen blev kanske mest babbel, men jag tycker det är svårt att samla ihop mig kring Döden. En del beror det säkert på att det gick tre veckor mellan läsning och recensionsskrivande (dumt) men en del beror nog också på att det var en ganska stark läsupplevelse och att man balanserar mellan fiktion och verklighet. Just det verkar det som att en del läsare tycker är jobbigt, men för mig berikar de mer dokumentära delarna romandelarna på ett väldigt starkt sätt.

Jag tror som många andra att Jonas Gardell har skrivit in sig i den svenska litteraturhistorien med denna fantastiska och hemska trilogi.

Snälla, läs!

Köp Döden på Adlibris eller Bokus till exempel. Här finns alla tre samlade.

Torka aldrig tårar utan handskar 3. Döden, 292 sidor (inbuden) Norstedts 2013

Annons

3 reaktioner till “Jonas Gardell – Torka aldrig tårar utan handskar 3. Döden

  1. Jag tycker det har varit svårt att skriva om alla tre böckerna i serien för det är så mycket känslor, så mycket skam, så mycket som är fult och obegripligt och samtidigt så mycket som är vackert. Ja, du ser, nu svamlar jag till och med i kommentaren! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s