I väntan på Sjukdomen: Kärleken av Jonas Gardell

Det är inte recensionsdags för Sjukdomen riktigt än. Så jag kör en omarbetad recension av Kärleken istället, som jag recenserade på förra bloggen.

Innan jag läst eller hört så mycket om Torka aldrig tårar utan handskar fattade jag inte riktigt titeln. Men så hörde jag en (eller flera faktiskt) gripande intervjuer med Jonas Gardell där han berättade om händelsen som gett namn till boken. En sjuksköterska som utan sina skyddshandskar torkar tårarna på en döende patient och får sig en avhyvling av sin äldre kollega:

Torka aldrig tårar utan handskar!

Fy så omänskligt, tänkte jag, har klimatet verkligen varit så hemskt och kallt?!

Men egentligen är det väl inte så svårt att förstå, när man arbetar med en dödlig sjukdom som man inte vet hur den smittar, då måste man vara försiktig. Det finns basala hygienrutiner som helt enkelt måste följas på ett sjukhus. Men jag tänker att det kanske inte handlar lika mycket om vad man gör som hur man gör det?! Och varför. Vilken inställning man har.

Jag har inte läst något av Jonas Gardell tidigare, men jag följer honom med stor behållning på Twitter (Mark Levengood också för den delen). Jag har inte sett teveserien Torka aldrig tårar utan handskar heller för jag ville läsa hela trilogin först. Jag är inte så jättesugen på att se teveserien nu heller, jag gillar karaktärerna och miljöerna som de ser ut i mitt huvud.

Jag sträckläste denna bok och blev ganska förvånad när den tog slut, jag hade nog trott att det skulle hända mer i första delen. Så jag ser fram emot Sjukdomen och Döden (hur märkligt det än låter i skrift), jag vill läsa mer om Rasmus och Benjamin och deras förhållande, i Kärleken har de ju precis träffats. Ser fram emot med bävan kanske jag ska tillägga, man vet ju redan hur det slutar på sätt och vis.

Det enda jag kan vara kritisk mot i denna fantastiska bladvändare till bok är att jag skulle velat att de mer berättande, dokumentära avsnitten markerades på ett tydligare sätt. Men det är en småsak.

Det jag kände precis efter att ha slagit ihop pärmarna, är en sorts tacksamhet för att jag fått läsa om denna del av vår historia som jag är något för ung för att minnas själv.

Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken, 292 sidor (inbunden) Norstedts

Annons

En reaktion till “I väntan på Sjukdomen: Kärleken av Jonas Gardell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s