Khaled Hosseini – Och bergen svarade

Brutna syskonband – går de att laga?

och bergen svarade

Det här är Khaled Hosseinis tredje bok, ett litet smakprov som jag valde ut härom söndagen finns här. Tidigare har jag läst Flyga drake, läs min recension här.

Och bergen svarade utspelar sig på femtiotalet och framåt i Afghanistan, Paris, Grekland och Kalifornien. Det är intressant komma till Afghanistan i litteraturens värld. Landet görs levande, färgglatt och mänskligt på ett sätt som man missar om man bara läser/hör om Afghanistan i nyheterna.

Pari och Abdullah är syskon, uppväxta i den lilla byn Shadbagh. Livet är svårt och deras pappa och styvmamma bestämmer sig för att mer eller mindre ge bort lillasyster Pari till det barnlösa paret Wahdati som styvfarbrorn Nabi arbetar hos. Pari är bara tre år gammal och snart glömmer hon bort sin gamla familj. Kommer syskonen hitta tillbaka till varandra igen?

Historien tar oss mellan den lilla byn Shadbagh, Kabul, Paris, den lilla grekiska ön Tinos, Kalifornien, vi rör oss mellan femtiotal och nutid, och mellan olika människor. Och ärligt talat tycker jag att det är rätt rörigt. Kapitlen är lite för långa för min smak och det tar ganska lång tid innan jag förstår vad kapitlets huvudperson har med Pari eller Abdullah att göra. Vissa kapitel och personer förstår jag fortfarande inte vad de egentligen tillför historien, även om de är intressanta stickspår. Ja, ja, det vore väl konstigt om man gillade allt man läste.

Men jag gillar Paris (båda Pari!) del av historien och det är intressant och rörande att läsa om syskonen som slits itu och hur de påverkar dem, och i förlängningen deras barn.

Recensionsdag är idag och många verkar gilla boken mer än jag – se vad Lotten, Alla dessa funderingar och Litteraturmagazinet tyckte!

Köp den på Adlibris, Bokus, Bokia eller CDON till exempel.

Och bergen svarade (And the Mountains Echoed) 361 sidor (inbunden) Wahlström & Widstrand 2013 – Stort tack för recensionsexemplar!

Annons

2 reaktioner till “Khaled Hosseini – Och bergen svarade

  1. Jamen, det är väl för tur att man gillar olika böcker, tänk vad tråkigt det skulle bli annars 🙂
    Den historia jag förstod minst var plastikkirurgens, den hade jag kunnat vara utan (eller i haft i annat format). Men jag gillar det invecklade;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s