Khaled Hosseini – Flyga drake

flyga drakeDet var med lite blandade känslor jag tog mig an den här boken. Den har stått i hyllan i flera år, en lapp i den avslöjar att jag lånat den av min faster. Eller jag vill snarare minnas att hon lånade ut den till mig, om ni är med på skillnaden. Den var ju rätt omskriven när den kom och något man ”ska” läsa. Jag är osäker på om fastern själv har läst den, eller bara tyckte att jag skulle.

Oftast blir jag ganska o-pepp på böcker som hyllas så, därav det långa dröjsmålet innan jag läste den. Jag hade läst och hört många hyllningar, men också några sågningar, så jag visste verkligen inte vad jag skulle tycka. Jag tycker det är svårt att berätta om boken utan att avslöja för mycket, så nu kapar jag texten från förlaget:

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.
När Sovjetstyrkor invaderar Kabul och Amir och hans far flyr landet för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna. Men han kan inte lämna minnet av Hassan bakom sig.
Flyga drake är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner och fädernas makt över sina söner – deras kärlek, uppoffringar och lögner. I bakgrunden står historiska händelser som inte tidigare berättats på detta sätt, boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till det ödelagda land som det är idag.

Några kritiska röster gör gällande att karaktärerna inte alls utvecklas i den här boken, och att det är dåligt. Det håller jag med om, men är inte speciellt kritisk till, eller har någon åsikt om, själva bristen på utveckling. Snarare blir jag förbannad på att Amir är så himla elak mot sin kompis Hassan. Amir sviker Hassan en gång, BIGtime, sedan sviker han honom om och om igen. Jag håller på att sluta läsa boken flera gånger för jag blir så arg på honom. Jag gillar honom fortfarande inte, han hade i mitt tyckte så många chanser att göra rätt mot sin kompis. Till sist gör han väl det, lite motvilligt liksom. Aargh, jag vill bara skrika på honom hela tiden. Roman om vänskap… En roman om att svika sin vän, snarare.

Jaja, jag är fortfarande glad att jag läste boken och jag känner mig berikad av läsningen. Jag har aldrig läst något som utspelar sig i Afghanistan och jag tycker skildringarna därifrån var väldigt intressanta.

Läs några andra åsikter om boken här: Matildas bokhylla, Bokhora och Kristinas bokblogg.

Köp den på Adlibris, Bokus eller Bokia till exempel.

Flyga drake, 351 sidor (inbunden) Wahlström & Widstrand 2005

Annons

9 reaktioner till “Khaled Hosseini – Flyga drake

  1. Nu var det ett bra tag sedan jag läste ”Flyga drake”, men jag vill minnas att jag gillade den. Och ännu mer gillade jag ”Tusen strålande solar” som ju Khaled Hosseini också har skrivit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s