Det där som nästan kväver dig

Noveller är ju verkligen perfekta att ta till mellan två böcker!

Det där som nästan kväver dig (The thing around your neck) är titelnovellen i Chimamanda Ngozi Adichies novellsamling om 12 noveller. Tidigare har jag ju läst Lila Hibiskus och gillade den kopiöst. En halv gul sol står och väntar i hyllan också.

Det där som nästan kväver dig handlar om en Akunna från Nigeria som flyttar till USA. Familj och vänner räknar med att hon ska tjäna en massa pengar och kunna skicka tillbaka både pengar och presenter till dem. Det blir inte riktigt som hon tänkt sig. På vilket vis får ni läsa själva. Novellen handlar mycket om att inte passa in, att vara uppenbart apart – svart – i ett vitt samhälle. Mycket intressant läsning, särskilt för mig som vit dussinmedborgare i ett vitt samhälle.

Chimamanda Ngozi Adichie behärskar verkligen novellformatet och för de som inte läst någon av romanerna ännu kan novellsamlingen tjäna som ett bra smakprov!

Annons

5 reaktioner till “Det där som nästan kväver dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s