En smakebit på söndag – Statsrådet och döden

Jag är på sluttampen på Statsrådet och döden av Bo Balderson och den är faktiskt väldigt roligt skriven, men jag tyckte ändå det var lite svårt att hitta en lämplig smakebit.

statsrådet och döden

Berättarrösten är adjunkt Vilhem Persson, vars syster är gift med statsrådet (som är inrikesminister tror jag) och adjunkten och statsrådet har tillsammans åkt ut till statsrådets sommarhus i skärgården. Det begås några mord i bekantskapskretsen och även om polisen (en av adjuktens gamla elever, förresten) är där snabbt och utreder, så vill nog statsrådet finna svaret på gåtan själv.

Statsrådet och adjunkten har precis kommit till sommarhuset:

Det gavs inte heller tid för djupare estetiska lidanden ty knappt hade statsrådet dragit åt handbromsen förrän vedbacken förvandlats till något som påminde om en skolgård under rast. Barn, barn i oräkneliga mängder och i alla åldrar hoppade och skrek omkring oss. Min syster hade fött sin make fjorton stycken och dessa förökar sig under sommaren på ett i mitt tycke helt onödigt sätt genom att bjuda ut kamrater.

– Så många dom är, mumlade jag tveksamt.

Statsrådet stirrade ut över myllret.

-Du har väl inget ätbart på dej? Då kan dom hugga. Jag minns när statsministern steg ur med en kolapåse i fickan… Han måste ha lagt ut texten ordentligt efteråt för när Palme kom några veckor senare hade han något slags överdragskläder av galon. Nu hoppar vi!

För fler smakebitar, gå till Flukten fra virkeligheten och kolla vilka som är med idag!

Annons

10 reaktioner till “En smakebit på söndag – Statsrådet och döden

  1. En fin smakebit. Jeg har ikke hørt om disse bøkene før så jeg tror jeg må ta en titt 🙂
    Ønsker deg en fin søndag!

  2. Jag har bara läst en enda bok av Balderson (tror jag) och det var evigheter sedan. Har för mig att jag gillade boken i alla fall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s