Chimamanda Ngozi Adichie – Lila hibiskus

Intressant att vara i Nigeria. Det är detta jag älskar med att läsa böcker – resan jag gör varje gång jag öppnar pärmarna!
lila hibiskus
Jag tycker så mycket om detta omslag! Jag hörde av någon eller läste någonstans att författaren var nöjd med de svenska omslagen, de är tydligen mycket mer kreativa än i många andra länder. Roligt!
Jag känner starkt för huvudpersonen Kambili, jag minns allt för väl hur det var att vara fjortis, även om jag bara kan tänka mig hur det skulle kunna vara att vara det i en extremt religiös (katolsk) familj. Kambilis pappa är en riktigt läskig tyrann, samtidigt som han är en kärleksfull far (i alla fall efter slagen…).
Kambili hyser en skräckblandad förtjusning och kärlek för sin far, som utifrån är lite svår att förstå men Chimamanda Ngozi Adichie förklarar dock känslorna mycket väl. Vissa gånger häpnar jag för pappans ondska och undrar om han är psykiskt sjuk på något sätt, andra gånger blir jag förvånad över att han inte blir arg eller tillåter Kambili och hennes bror Jaja att göra vissa saker. Men det är ju det som är det obehagliga med sådana människor som pappan Eugene.
All in all; en mycket bra bok som ger lång god eftersmak. Det enda jag saknar är en ordlista för alla olika nigerianska (Igbo) uttryck och maträtter.
Jag hade hört mycket gott om författaren innan men hade ändå inte så höga förväntningar på boken. Det har nog att göra dels med att jag är ovan vid att läsa böcker från Nigeria, och dels – kom jag på under läsningen – att jag inte är så van vid att läsa böcker där jag inte vet hur det ska sluta. I deckare vet man ju att man kommer få reda på vem mördaren är och i chicklit vet man ju att kärleken kommer att segra på ett ellerannat vis. I många andra romaner vet man också hur det kommer sluta men Lila hibiskus var ett oskrivet blad, om uttryckt tillåts. Mycket trevligt.
En halv gul sol och/eller  novellsamlingen Det där som nästan kväver dig kommer nog också bli läst under året! Det är ju novellår!
Andra som bloggat om boken är Och dagarna går, Manne Fagerlind och Full bokhylla. Finns bland annat på Adlibris och Bokus.

Lila Hibiskus (Purple Hibiscus), 2004, 277 sidor (pocket). Bonnierpocket.
Annons

14 reaktioner till “Chimamanda Ngozi Adichie – Lila hibiskus

  1. Har velat läsa Lila hibiskus ända sen författaren medverkade i Babel. Å nu e jag ännu mer inspirerad. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s