Femtio nyanser av… Äsch, vem bryr sig?!

Tänkte jag skulle kolla vad den här Femtio nyanser-hysterin handlar om. Jag vann ju bland annat Femtio nyanser av honom som e-bok och den sparade jag till solsemestern!

femtio nyanserJag har ju hört både bu och bä över 50 nyanser-triologin. Många starka reaktioner. Mitt första ”möte” med den var att jag såg en tjej läsa den på flygbussen från Dublin till flygplatsen i somras. Tänkte att det där kanske är en ny bra kriminalare?! För omslagen till Femtio nyanser är ju inte typiskt romance/erotika-aktiga.

Jag har inte jättemånga (vad jag vet), men några vänner som läst Femtio nyanser och varit positiva, tyckt att det är riktiga bladvändare. Härligt, tycker jag. Läsglädjen framför allt!

Annika hade en bokbloggsjerka för ett tag sedan som handlade om ”guilty pleasures” i bokväg, det var intressant att läsa folks svar där. Många talar nog tyst om att de läser och gillar Femtio nyanser eller annan romance/erotika, det ses väl fortfarande inte som helt rumsren litteratur. En stor del av Femtio nyansers framgång sägs vara att den släpptes som e-bok först – då kunde folk smyga mera med vad de läste då omslaget inte syns. Vadhelst som får folk att läsa tycker jag är fantastiskt – man ska inte skämmas för vad man gillar! (men inom parentes sagt så har jag fortfarande mina Isfolket-böcker ett snäpp bakom i hyllan, och bara delvis av utrymmes-skäl…).

Vad tyckte jag om Femtio nyanser av honom då? Jag var, sanningen att säga, lite nyfiken på just romance/erotika-delen men blev lite less på karaktärerna innan jag kom dit. Jag kom till sidan 99, sedan kände jag att jag hellre läste något annat. Orkade liksom inte bry mig. No judgement…

Det är intressant detta med de starka reaktionerna. UNT tycker böckerna är sexistiskt skräp. Må så vara. Men vi läser ju många böcker som handlar om dåliga saker (krig, mord – ta bara American Psycho!) och det ses som OK. Gillar man det inte behöver man ju inte läsa det. Så jag gjorde inte det, jag avbröt och håller läsglädjen uppe med annat – skräp eller finare litteratur – vad spelar det för roll!

Här i bokbloggosfären finns både positiva och negativa recensioner:

Sjubarnsmamma, Pocketlover, och Annika Koldenius tolkar jag som övervägande positiva.

Lite både och verkar Fiktiviteter och Bokhora bland annat.

Veckans bokbål, Kulturbloggen, Lingonhjärta och Feministbibliotekets gästrecensent är i olika grader negativa.

Har DU läst Femtio nyanser? Gillat? Ogillat? Brytt dig?

Annons

13 reaktioner till “Femtio nyanser av… Äsch, vem bryr sig?!

  1. Jodå, jag kämpade mig igenom den förra året. Tänkte först ge upp, men min kollega som läste den samtidigt sporrade mig och sa att den skulle bli bättre. Så jag läste ut och kände att njae… Dåligt språk med många upprepningar – mycket ”blushing” på var och varannan sida. För mycket våld och svartsjuka och beroende. Men samtidigt – inte jättedåligt heller. Konstigt det där. Men jag förstår inte riktigt hur den har kunnat bli SÅ populär?

    Jag kommer inte att läsa fler i serien, men jag är ändå glad att jag läste och kan tycka till när folk pratar om den.

  2. Jag läste den första för att kunna hänga med i snacket liksom 😛 Den andra blev lite bättre, varför jag läste den var väl för att jag gillar att läsa klart serier som jag påbörjat och nu har jag bara den tredje och sista delen kvar. Jag läser dock på engelska och har förstått att den svenska översättningen är ganska gräslig, finns liiite fler sexsynonymer i engelskan så att det inte blir så tjatigt 😉

  3. Näe, jag känner att det inte är något jag är sugen på överhuvudtaget och jag har så många andra böcker före i kön så den skulle ändå aldrig ta sig till toppen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s