Simona Ahrnstedt – Överenskommelser

Jag hade lite blandade förväntningar inför läsningen av Överenskommelser.

Jag hade hört mycket gott om författaren, men var samtidigt lite skeptisk till genren ”romance”. Den romance jag läst (Femtio nyanser som jag inte ens läste ut och För dig blottad) tyckte jag väl var sådär. Men Överenskommelser var annorlunda!

9789173516587

Beatrice Löwenström bor hos sin kusin med familj sedan några år då båda hennes föräldrar dött. Kusinen Sofia älskar Beatrice som en syster, men resten av familjen (speciellt farbrodern) har svårt för Beatrice. Hon passar inte in; hon är alldeles för frispråkig, hon är intelligent och visar det och så har hon eldigt, livligt rött hår. Beatrice träffar Seth Hammerstaal, en känd och åtråvärd ungkarl, på Operan i Stockholm 1880. Attraktionen är omedelbar men det finns många hinder för deras relation. Kvinnan var ju inte direkt fri på den här tiden…

Det här är i grunden en ganska vanlig kärlek-med-förhinder-historia, men jag förundras och förvånas över hur många vändningar den tar, och detta utan att det blir tjatigt eller larvigt på något vis. Jag blir riktigt engagerad och karaktärerna stannar kvar hos mig. Det var en del sexscener i boken, men inte alls så explicita som i de andra romance-böckerna jag läst (se ovan), och jag tycker bättre om detta.

Jag gillar Ahrnstedts sätt att berätta – ur olika perspektiv, men diskret på något vis. Det blir inte övertydligt, typ kursiv stil, eller rubriker i stil med: Seth tänker, men läsaren förstår snabbt vems perspektiv man får. Snyggt gjort!

Vad jag förstår är detta Ahrnstedts debutroman och en mycket bra sådan! Jämförelsen med Jane Austen tycker jag haltar lite, dock… Ahrnstedt verkar förresten ha kvalat in på min auto-buy lista, för idag nappade jag åt mig Betvingade i bokaffären, på ren impuls (jag betalade för den, alltså).

Andra som bloggat om boken är Bokhora, Pocketlover och CRM Nilsson.

Köp den på Adlibris, Bokus eller Bokia, till exempel.

Överenskommelser, 379 sidor (inbunden) Damm förlag 2010

Simona Ahrnstedts hemsida/blogg hittar du här

Annons

6 reaktioner till “Simona Ahrnstedt – Överenskommelser

  1. Nu läste jag inte mittendelen av det du skrivit, men det låter som att du i alla fall gillade boken. Jag är också lite skeptisk till genren romance, men om det görs bra så tror jag att jag gillar det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s