Monika Peetz – Tisdagskvinnorna

Jag kan se filmen framför mig!

tisdagskvinnorna

Tisdagskvinnorna är ett gäng från Köln som ursprungligen träffades på en franskkurs. Det var många år sedan, men de fortsätter att träffas och äta middag tillsammans första tisdagen i varje månad. En gång om året gör de en resa också. De är väldigt olika: den drivna, duktiga advokaten Caroline, den något hunsade hemmafrun Eva som alltid tänker på alla andra, kreativa Kiki som kärleken alltid strular för, rikemansfrun Estelle och slutligen stackars Judith.

Judiths man Arne dör i början av boken under sitt sorgearbete hittar Judith Arnes dagbok, som han bland annat skrivit under och om sin pilgrimsfärd till Santiago de Compostela. När det är dags för Tisdagskvinnornas årliga resa bestämmer de sig för att följa med Judith då hon vill avsluta Arnes pilgrimsvandring, som han fick avbryta på grund av sin sjukdom.

Med ledning av dagboken vandrar de iväg, och alla (utom möjligen Estelle) kommer hem med en ny syn på sig själva och sina liv.

Det här är en varm och härlig bok, bra feelgood-litteratur. Anna på och dagarna går… kallade det för mid-lit – alltså lättläst om människor (kvinnor i detta fall) i medelåldern. Jag gillar det! Jag gillar att de hittar sig själva, sin styrka i någon mening. Kanske inte Estelle, förresten. Jag gillar alla karaktärer, med undantag för Judith, och särskilt gillar jag nog Eva och slutet hon får i boken.

Detta är Monika Peetz debutroman, men hon tidigare skrivit manus för film och tv, och det tycker jag slår igenom. Boken känns väldigt filmig och jag kan gott föreställa mig att detta skulle bli en bra film!

Andra som läst och tyckt är: Books on my mind, och och dagarna går…

Köp den på Adlibris, Bokus eller Bokia till exempel

Tisdagskvinnorna, 2013 Liebel litteraturförlag. Stort tack för recensionsexemplar!

Annons

7 reaktioner till “Monika Peetz – Tisdagskvinnorna

  1. Tror det är något för mig också! Läste just Torsdagarna i parken och den är väl också mid-lit…vilka åldrar räknas egentligen dit? I Torsdagarna var huvudrollsinnehavaren 60 år.

    Snyggt du har fått det här förresten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s