30 Days of Books – Dag 7, underskattad bok

Day 7 – Most underrated book

Svårt. Jag är nog en läsare som i allmänhet uppskattar böcker som underskattas av många. Jag uppskattar till exempel Sagan om Isfolket av Margit Sandemo på ett visst plan. Flera plan till och med.

Nej, det är inte finlitteratur. Nej, det är inte korrläst särskilt bra (inte korrläst alls?) Nej, karaktärerna är inte unika utan återanvänds hejvilt. Karaktärerna kommer tillbaka i olika tider och skepnader och det är till och med en poäng i hela berättelsen.

Men Isfolket är underhållning. Kravlös, historisk, på många ställen härlig underhållning. Jag är ingen historiker så jag vet inte hur väl böckerna är researchade. Men min gissning är att de inte är så väl researchade och förmodligen innehåller en hel del konstnärliga friheter och faktafel.

Men so what. Jag läste dem första gången när jag gick i högstadiet och även om jag säkert var ganska historieintresserad (är fortfarande intresserad av det mesta!) så fick jag upp ögonen för historia på ett annat sätt genom dessa böcker. Det blev mera personligt än den historia man fick sig till livs i plugget, som ju mest var att rabbla årtal och kunglängder. Och det måste ju vara värt något? Kanske till och med ganska mycket.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s