Chris Cleave – Little Bee

En annorlunda historia!

little bee

Historien om Little Bee berättas ur två perspektiv; dels Little Bees, en tonårig tjej som flytt från Nigeria till England, dels Sarah O’Rourkes perspektiv. Sarah är mycket engelsk, journalist, nybliven änka och mamma till 3-åriga Charlie som låtsas vara Batman. Sarah och Little Bee möttes på en strand i Nigeria dit Sarah och hennes man Andrew hade åkt för att lappa ihop sitt äktenskap. De blir vittnen till, och medverkar på sätt och vis på ett hörn i, en hemsk händelse som kommer att påverka alla deras liv väldigt mycket. De tror till och med att Little Bee dör.

Men det gör hon inte. Hon tar sig till England och får sitta två år på en låst flyktingförläggning innan hon kommer ut. Under tiden har hon lärt sig engelska såsom drottningen talar den, och hon ger sig av för att söka upp Andrew och Sarah.

Jag tycker att Little Bees perspektiv och kapitel är intressantast, särskilt i början finns så många intressanta reflektioner om språket. I början tycker jag att kapitlen är för långa, de blir dock kortare mot slutet av boken.

Little Bee är en väldigt intressant, engagerande och fin historia som jag dessvärre inte riktigt förstod slutet på…

En liten smakbit av boken och några andra tankar om den kan man läsa här. Jag läste den på svenska för att jag var lite lat, och det ångrade jag faktiskt. Det är nog roligare att läsa den på engelska om man behärskar nyanserna i språket. En anledning att jag ville läsa den på svenska var också omslaget, som jag tycker är finare på den svenska utgåvan.

Andra som läst och tyckt är Annika Koldenius, Fiktiviteter, Kulturbloggen och Bokmoster.

Köp den på Adlibris, Bokus, Bokia eller CDON. Chris Cleaves blogg kan man läsa här.

Little Bee (Originalets titel är The Other Hand, men finns nu även som ”Little Bee” även på engelska), 310 sidor (pocket)  Brombergs 2011.

Annons

4 reaktioner till “Chris Cleave – Little Bee

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s