Rona Jaffe – Det bästa av allt

Det bästa av allt skrevs på 1950-talet men ar fått en ny skjuts av teveserien Mad Men. Jämförelsen är inte så dum, Mad Men utspelar sig ju på en reklambyrå i New York på 1960-talet och Det bästa av allt på ett förlag på 1950-talet, i samma stad givetvis. I Mad Men läser huvudpersonen Don Draper denna bok, därav blurben på omslaget.

”Sex and the City på femtiotalet”, skriver förlaget och det är inte heller så dumt. Men jag tycker nog att Det bästa av allt är i en klass för sig.

det bästa av allt

Det bästa av allt handlar om de fyra tjejerna Caroline, April, Gregg och Barbara som alla jobbar på Fabian Publications.

Caroline drömmer om att gå från sekreterare till lektör och redaktör. April närde skådespelardrömmar när hon var yngre men är nu mera upptagen av att hitta den rätte. Gregg är egentligen skådespelare och slutar efter ett tag på Fabian när hon träffar en producent som ger henne lite jobb och som hon dras in i ett destruktivt förhållande med. Barbara är frånskild och bor med sin lilla dotter och mamma. Hon drömmer också om att träffa den rätte och kunna flytta från mamman.

Caroline och April börjar på Fabian samma dag och blir vänner. Caroline och Gregg kommer att dela lägenhet och eftersom April och Barbara bor i samma hus lär de också känna varandra, även om Barbara arbetar på en helt annan avdelning. Vi får följa de fyra vännerna i jobbet, i utmaningar med överordnade och chefer, på jul- och sommarfester och i andra relationer.

Jag blir väldigt engagerad i läsningen, alla fyra huvudpersonerna är väldigt sympatiska, men mest fastnar jag för Caroline. Hon är väl extra mycket huvudperson, ungefär som Carrie i SATC.

Jag gillade verkligen Det bästa av allt, det var nog inte bara en av juli månads bästa böcker utan även årets. Det mest fascinerande är nog att den är original, på något vis. Den är verkligen från den tiden, inget som någon har suttit på 2000-talet och hittat på. Men ändå håller den fortfarande och mer än så. Alla som vurmar för femtiotalet och New York och i synnerhet kombinationen bör läsa Det bästa av allt!

En smakebit från boken finns här.

Andra som läst och tyckt är: CatOnHat, Ida Säll på SvD och Lotta Olsson på DN, som drar en träffande parallell till Elin Wägners Norrtullsligan.

Köp boken på Adlibris eller Bokus till exempel.

Det bästa av allt (The Best of Everything) 479 sidor (inbunden), Forum bokförlag

Annons

6 reaktioner till “Rona Jaffe – Det bästa av allt

  1. Jag började på den men den fångade mig inte riktigt. Det var nåt lite jag irriterade mig på så jag läste aldrig ut den. Blir dock lite sugen på att ge den en ny chans för ”alla andra” tycks hylla den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s