Tartt-enkät!

Dark Places-Helena har gjort en svensk variant av Tartt-enkäten, helt enkelt några frågor som ställdes till aktuella Donna Tartt under en intervju. Jag tänkte ge mig på att svara på den denna fantastiskt vackra lördag!

Vad läser du just nu? Läser du helst en bok i taget? 

Just nu läser jag The Poisonwood Bible av Barbara Kingsolver, och Before I Go To Sleep av S.J. Watson. Jag läser helst en bok i taget, men giftbibeln är rätt tung och inte så jättespännande så jag läser lite annat emellan.

Bästa boken du läst hittills i år? 

Jag har läst många bra och kan inte säga vilken som var bäst men kanske Det bästa av allt av Rona Jaffe.

Vilka är dina favoritförfattare?

Jag har många men om jag ska lista fem så blir det nog Peter Robinson, Åsa Larsson, Denise Mina, Marian Keyes och Douglas Kennedy.

Läser du någonsin självhjälpsböcker? Kan du rekommendera något inom genren? 

Nej det kan jag inte säga att jag gör. Det har väl hänt ibland. När jag höll på att dö tråkdöden på mitt förra jobb läste jag Livskarriär: 7 steg till ett roligare jobb av Nina Jansdotter och jag har för mig att jag tyckte den var rätt bra. Eftersom jag är ett Trinny & Susannah-fan har jag läst några böcker av dem också.

Finns det några böcker som vi kan bli förvånade över att hitta i din bokhylla?

Nej jag tror inte det. Jag är en allätare utan större fördomar och i min bokhylla finns allt från Koranen till religionsboken jag snodde i högstadiet, Miles Davis självbiografi, en inkomplett samling av Sagan om Isfolket, Utvandrarsviten, massa chick-lit, deckare, lite lad-lit, några Steinbeck, inkompletta band av Nordisk familjebok, mina gamla barnböcker och kurslitteratur från universitetet – allt från klassisk tibetanska till böcker om internationell konfliktlösning och fredsforskning.

Vilka slags historier dras du till?

Lite vad som helst: Intelligenta deckarhistorier, historiska romaner, storstadsromaner, kärleksromaner…

Några du undviker?

Är inte speciellt förtjust i varken fantasy- eller vampyrerhistorier.

Hur organiserar du ditt hemmabibliotek?

Alfabetiskt men inte analt. Böckerna står i alfabetisk ordning per författare, men inom t.e.x. M kan Marklund stå bredvid Mårtensson utan bedövning.

Behåller du böcker eller ger du bort dem?

Jag älskar att äga böcker men ger bort sådant jag inte gillat, eller känner att jag inte kommer läsa igen. Ibland vet jag att jag inte kommer läsa boken igen, men kan ändå behålla den, om den var tillräckligt bra, snygg eller bara… nånting annat.

Identifierade du dig med några litterära figurer när du var barn? Vilka var dina hjältar?

Njae, inte direkt. Jag gillade Vitnos men han var ju en häst. Katitzi gillade jag och läste nog det mesta av Astrid Lindgren också. Och Gummitarzan!

Om du fick träffa vilken författare som helst, död eller levande, vem skulle det bli?

Denise Mina tror jag. Hon verkar cool.

Besvikelserna, de överskattade böckerna, de som helt enkelt inte är så bra: vilken bok kände du att du borde gilla (fast du inte gjorde det)?

The Poisonwood Bible vill jag gilla och tycker att jag bör gilla, men jag tror inte jag kommer att göra det. Donna Tartts The Little Friend ville jag gilla och var helt övertygad om att jag skulle, men gjorde inte. Därför är jag lite rädd för att läsa The Goldfinch. Efter att ha läst Helenas recension blev jag både lite mer sugen och lite mer rädd 🙂

Senaste boken du lade åt sidan utan att läsa ut?

Anders Paulruds Som vi älskade varandra och Kampen om Järntronen lade jag ner samma dag.

Om du fick vara vilken karaktär som helst ur litteraturhistorien, vem skulle du välja?

Åh så svårt. Det finns ju många karaktärer jag älskar, men inte vill vara. Elizabeth Bennet kanske, hon fick ju en riktig pudding till man! (det har jag med, måste jag väl säga då).

En bok du alltid tänkt läsa men inte kommit dig för att läsa ännu?

Anne Franks Dagbok.

En bok du skäms over att du aldrig har läst?

Nej. Jag säger som Helena: jag fyller bara på att-läsa listan!

Vad ska du läsa härnäst?

Before I Go To Sleep av S.J. Watson har jag precis börjat på, Dark Places av Gillian Flynn kanske står på tur?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s