Åsa Larsson – Svart stig

Jag har blivit helt fast i Åsa Larssons deckare!

Svart stig är den tredje boken om Rebecka Martinsson och nu har hon sagt upp sig från advokatbyrån Meijer & Ditzinger och är anställd som extraåklagare.

svart stig

En död kvinna hittas i en ark på isen. En ark är ett skjul på medar som används för isfiske, kan man väl förklara det som. Vem är hon och hur kom hon till arken? Hon har märkliga skador som inte kan ha tillfogats henne där…

Kirunapolisen med Anna-Maria Mella i spetsen börjar utreda mordet med hjälp av Rebecka Martinsson. Mordet visar sig ha kopplingar till entreprenören Mauri Kallis stora gruvbolag Kallis Mining och den här kvinnan är långt ifrån det enda offret i den här historien…

Mauri Kallis växte upp under erbarmeliga förhållanden hos fosterföräldrar i Kirunatrakten. Han lyckades ta sig därifrån och hitta sin talang – affärer och börsspekulation. På Handelshögskolan lär han känna syskonen Diddi och Inna Wattrang, som har en ganska bisarr relation. Kallis Mining blir framgångsrikt internationellt och Mauri spelar ett högt spel. Kanske lite för högt…

Jag har sagt det tidigare; Åsa Larsson är en mästare på intressanta karaktärer. Deckargåtorna är väl helt ok men det är persongalleriet som är det stora behållningen med hennes böcker tycker jag. Rebecka är som huvudperson så klart väldigt intressant men den jag fastnar kanske mest för i Svart stig är Sven-Erik Stålnacke. Han är lite ensam och sorglig men samtidigt så sympatisk och godhjärtad. Och så gillar han katter. Kattälskare har alltid pluspoäng i min bok!

Deckargåtan i Svart stig blev jag inte så jätteförtjust i. Det var intressant att läsa om Mauri Kallis, Diddi och Inna Wattrang och företaget, men det blev lite för mycket och lite för långt. Mot slutet, den spännande upplösningen, var jag inte så fokuserad och ärligt talat vet jag inte om jag förstod hur allt hängde ihop egentligen. Svart stig är 422 sidor lång i pocket och kanske att den kunde ha varit 100 sidor kortare.

Jag blev lite mätt på Åsa Larsson nu faktiskt. Missförstå mig rätt – hon är fortfarande en lysande författare – men kanske att jag skulle pausa lite. Samtidigt blir jag så nyfiken på karaktärernas utveckling! Jag har ju läst den femte boken (Till offer åt Molok) jag fortsätter resan fram till den på en gång. Jag måste ju få veta hur det går med Sven-Erik Stålnacke och katten… 🙂

En smakebit från boken finns här.

Andra som läst och tyckt är Lina Sjöberg på SvD, PocketBlogg och Carolina läser.

Köp boken på Adlibris eller Bokus, till exempel.

Svart stig, 422 sidor (pocket) Bonnierpocket 2007

Annons

2 reaktioner till “Åsa Larsson – Svart stig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s