Sara Lövestam – Tillbaka till henne

Ett par skor, ett par glasögon, en linjal och en silverbrosch. Och så Hanna Johansson i början av 2000-talet, och Signe Sivander i början av 1900-talet. Fler ingredienser behövs inte i en riktigt, riktigt bra roman!

tillbaka till henne

Den här historien grep verkligen tag i mig.

Föremålen kommer i Hannas besittning genom en olycka, och det är som att de nästan talar till henne. Hon börjar använda dem och det påverkar henne. Vem var det som gick i de här skorna från början? Är det den personen som påverkar Hannas hållning när hon går i skorna? Är det glasögonens tidigare bärare som gör så att Hanna äntligen orkar säga ifrån till sin jobbiga mamma?

Hanna jobbar på Arbetsförmedlingen men trivs inte speciellt bra. Hon bor ihop med Johan men trivs inte så bra med det heller. Och hon är verkligen inte bekväm i sin relation till mamman, som aldrig försitter ett tillfälle att påtala vilka fel och brister Hanna har.

Hanna tar semester från jobbet, lägenheten och Johan och tar tåget ner till Småland, till den pensionerade auktionsförrättaren Erik som hon hoppas ska kunna hjälpa henne att få reda på mera om glasögonen.

Signe är folkskollärarinna i Tierp i början av 1900-talet. Hennes lärarkollega Anders har just fått en mycket högre löneökning än hon själv och nu är hon förbannad. I samma veva kommer några förespråkare för kvinnlig rösträtt till Tierp och föreläser, och Signes liv tar en ny vändning med kärlek och politik.

Vartannat kapitel får vi läsa om Hanna och vartannat om Signe. Det är imponerande hur Sara Lövestam lyckas förändra språket och rösterna mellan de olika huvudpersonerna. Det ligger nog en hel del research bakom den här boken och den känns väldigt gedigen. Jag älskar slutet på den här boken.

Och så är det det här med föremålen. Jag älskar sådana historier! En person hittar ett föremål och föremålet berättar en historia. Det skulle kunna vara på riktigt och det skulle kunna vara JAG som hittar ett sådant föremål. Nästa gång jag går i antikaffär eller på loppis kommer jag se sakerna med andra ögon och vara mer vaksam. Samma känsla fick jag till exempel för många år sedan när jag såg och läste Den oändliga historien av Michael Ende. Man hittar en bok på vinden och en helt ny värld öppnar sig. Det är en verkligt kittlande känsla!

En smakebit från boken finns här.

Andra som läst och tyckt är: Bokdivisionen (TACK för tipset!) Monicas Bokläsardagbok och Annika Koldenius.

Köp den på Adlibris eller Bokus till exempel.

Tillbaka till henne, 583 sidor (pocket) Pocketförlaget 2012

Annons

5 reaktioner till “Sara Lövestam – Tillbaka till henne

  1. Jag är verkligen sugen på att läsa fler böcker av Lövestam. Jag läste I havet finns så många stora fiskar och jag älskade den. Jag måste nog ta tag i Tillbaka till henne snart 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s