En smakebit på söndag: Tillbaka till henne

Nu läser jag Tillbaka till henne av Sara Lövestam. Detta är en bok jag varit sugen på hela året, sedan jag läste en recension hos Bokdivisionen. Nu blev det äntligen dags och jag gillar den verkligen!

I stora drag kan man säga att boken handlar om fyra föremål och två kvinnor.

Ett par skor, ett par glasögon, en trälinjal och en brosch.

Hanna, som är trettio-någonting i nutid, i Stockholm, jobbar på arbetsförmedlingen, har en trist pojkvän och en irriterande mamma. Signe, som är lärarinna i Tierp i början av seklet.

tillbaka till henne

Vi får följa de både kvinnorna i vartannat kapitel, och de är skickligt skrivna, för jag vill bara läsa mer och mer om Hanna respektive Signe varje gång det är nytt kapitel.

Jag tänkte bjuda på två smakbitar från den här boken, en från Signe och en från Hanna. Först kommer Signes smakbit:

Signe var inte arg. Hon var förbannad. Runt hennes snabba fötter vaknade jorden långsamt, doften av liv berusade nyss hemkomna fåglar och inspirerade dem till häpnadsväckande arior, medan hoprullade knoppar på marken sträckte sina lemmar för att om bara några dagar veckla ut sig i all sin prakt. Inget av detta märkte Signe. Brevet hon klämde i handen ville hon helst  knöla ihop och slänga i sjön. Det skulle kännas skönt för stunden men inte vara till någon hjälp i världsordningen. Dessutom var avsändaren en förfärligt viktig person. 

Och så Hannas:

Klipp, klipp, klipp, sade Hannas hälar och tår, och asfalten hälsade tillbaka. Klopp, klopp. Hennes steg blev annorlunda. De höga hälarna tvingade hennes höfter att valsa sig fram, men det var inte bara det. Något i skornas konstruktion rätade ut hennes ben, sträckte hennes rygg, forcerade fram en hållning hon aldrig haft.

För fler smakebitar, kika in hos Flukten fra virkeligheten!

Annons

11 reaktioner till “En smakebit på söndag: Tillbaka till henne

  1. Det hørtes ut som en god bok. Jeg må skrive den ned og se om det kan være noe for meg. Takk for fint tips 🙂

  2. Jag har inte läst något av Sra Lövestam än, men alla hennes böcker verkar otroligt bra. Kan bli en ny favoritförfattare kanske. 🙂 Tack för smakbiten!

  3. Jeg likte virkelig stemningen forfatteren skapte i begge disse smakebitene, Da var boken lagt til på min ønskeliste ”Nordic lit” på Goodread 🙂

    Ta gjerne turen innom søndagsinnlegget mitt og gi en stemme til den smakebiten du leste og likte best.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s