Ann Rosman – Själakistan

Själakistan är del två i serien om Göteborgspolisen Karin Adler, jag läste del ett Fyrmästarens dotter för inte så länge sedan, min recension finns här. Jag tyckte det var en bra debut, och själakistan är en bra uppföljare. Jag fattade snabbt tycke för Karin och ser fram emot att läsa mer om henne. När jag letade recensioner av första boken fann jag att många tyckte att det var för många sidokaraktärer i storyn, rörigt och svårt att hålla reda på alla. Det var inget jag tänkte så mycket på under läsningen, men det kan ha varit för att jag läste den på semestern och kunde slukas upp helt av den. I efterhand kan jag dock se vad folk störde sig på. Det är ganska många olika karaktärer i Själakistan också, men kanske inte fullt så många som i Fyrmästarens dotter.

9781650_Sjalkistn_6647

En skolklass som är på utflykt till Carlstens fästning gör en makaber upptäckt: en kvinnokropp utan huvud, klädd i medeltida kläder ligger över den urgamla offerstenen. Litet senare hittar en dam ett kvinnohuvud, uppstucket på en pinne i sin trädgård. Kvinnan visade sig tillhöra ett gäng lajvare.  Undersökningen visar att kroppen och huvudet inte hör ihop, det finns alltså (minst) två mordoffer…

Karin Adler kopplas in på fallet som visar sig ha kopplingar bakåt i tiden. Parallellhistorien (mycket skickligt införd och väldigt intressant) handlar om en pojke som lever instängd i en källare under flera år. Läsaren får fundera på vem han är, om han passar in i mordfallet och i så fall hur.

Fallet får en ganska fantastisk upplösning, och ungefär en vecka efter att ha läst ut boken känner jag mig lite skeptisk till den, men under läsningen reagerade jag inte så mycket på det. Ann Rosman är en skicklig deckarförfattare tycker jag, hon kan sitt Marstrand och sitt båtliv och det känns bra att läsa och jag rekommenderar henne varmt till alla som gillar deckare. Jämförelsen med Camilla Läckberg gillar jag inte, Rosman är så mycket bättre!

Apropå omslaget. Det ovan är såsom mitt ex ser ut, men jag känner inte riktigt igen bilden från handlingen liksom. Tjejen tycker jag inte passar in och att hon tittar upp från sitt öppna hål känns fel. Det här omslaget gillar jag bättre, det kan jag omsätta i handlingen på ett annat sätt:

9789173516556

Andra som bloggat om boken är: Annika, Deckarhuset, Helenas bokhylla och Bokbrus.

Köp Själakistan på Adlibris, Bokus eller Bokia till exempel.

Själakistan, 2010, 404 sidor (pocket), Ponto pocket (recensionsexemplar, TACK snälla!)

Annons

4 reaktioner till “Ann Rosman – Själakistan

  1. Oj, nu ligger du ju före mig 😉 Jag måste försöka klämma in fler böcker av Rosman. Snart. Kanske skulle jag ha ett serietema någon månad. Eller ett år kanske.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s