Ann Rosman – Fyrmästarens dotter

Det svenska deckarundret, alltså! Här finns ju både bra och dåligt, och Ann Rosman tycker jag hör till de bättre. Fyrmästarens dotter är Rosmans debut.

97816520_Fyrmastendo_4629

I arbetet med att renovera fyren Pater Noster upptäcks en död manskropp. Den ligger i ett inmurat rum och hittas av två polska gästarbetare. Karin Adler vid göteborgspolisen utreder fallet och tvingas arbeta med den ordmärkande kollegan Folke eftersom hennes ordinarie kollega är sjuk, samtidigt  har hon det tufft privat då relationen med sambon är på upphällningen. Karin är en sympatisk person jag gärna läser mer om. Folke är dock lite väl irriterande ordmärkande för att han ska kännas trovärdig och inte som en karikatyr.

Handlingen är intressant tycker jag, Rosman väver in historiska inslag på ett förtjänstfullt sätt och jag vill verkligen veta hur historien hänger ihop och hur den döde mannen hamnade där och varför. Jag blir även engagerad i Karin Adlers liv och tycker om att läsa om henne.

Rosman känns som en trovärdig berättare och hon har gjort en gedigen research. Historien är dock lite spretig och hade jag inte varit i semester-läsnings-mode och läst ut den på en dag hade jag nog tyckt att det var svårt att hålla reda på allt. För det är många karaktärer i denna historia, många vinklingar att hålla reda på.

Det är svårt att inte jämföra Ann Rosman med Camilla Läckberg – de skriver samma typ av deckare som utspelar sig på Västkusten. Men Ann Rosman går definitivt starkare ur den jämförelsen, på ungefär alla sätt och jag kommer garanterat läsa de andra böckerna också!

Köp den på Adlibris, Bokus eller Bokia till exempel. Andra dom tyckt till om boken är Annika, DN:s Lotta Olsson och Nilma (som lyssnat på ljudbok).

Fyrmästarens dotter, 299 sidor (pocket) 2010 Damm förlag/Ponto Pocket.

Annons

5 reaktioner till “Ann Rosman – Fyrmästarens dotter

  1. Jag blev också väldigt förtjust i Ann Rosman, men av någon anledning har jag inte läst fler böcker i serien. Det kommer, det kommer 🙂

    Jag tycker det är lite OK att en debut är lite spretig och att den har lite barnsjukdomar, bara historien är intressant, vilket ju var fallet med denna 🙂

  2. Det som gör Rosman överlägsen Läckberg är hennes sätt att ta berättelser från Marstrand och väva samman med brotten. Hon gör det så skickligt och miljöerna är autentiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s