Arne Dahl – Misterioso

Jag har hört så mycket gott om serien om A-gruppen att jag köpte de fyra första i pocket tidigt i höstas, men de fick alla värma hyllan tills nu.

misterioso

Flera svenska finansmän mördas och en specialgrupp – A-gruppen – skapas av ett antal kompetenta poliser från hela landet. Titeln Misterioso syftar på ett jazz-stycke som mördaren lyssnar på när morden utförs.

Mordintrigen gillar jag, och särskilt kopplingen till jazz-låten. Ett kul grepp.

Polisgänget gillar jag bitvis, men bitvis är det kanske lite väl klichébetonat. Inte för att det spelar så stor roll egentligen. Huvudpersonen i boken är Paul Hjelm, från Huddingepolisen. Han har till en början ett väl fungerande och trevligt familjeliv, men sedan krisar det förstås (förstås, eftersom det är en polisroman och hur många polisromaner har DU läst där den (manliga) huvudpersonen är lyckligt gift med sina barns mor?).  En kanske kan räkna ut vad som händer sen (ja, det finns en kvinnlig kollega. En.).

Det är någonting med texten och stämningen som får mig att tänka på gamla filmer. Något dröjande i dialogen kanske… Jag vet inte om jag tycker om det eller inte. Jag har hört mycket gott om Arne Dahls författarskap men jag blev inte helt övertygad av Misterioso. Jag ska läsa lite fler böcker i serien innan jag bestämmer mig för vad jag tycker!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s