Louise Boije af Gennäs – Blå koral

Blå koral är andra delen i en trilogi om sex vänner under 2000-talets första decennium. Den första heter Högre än alla himlar och den tredje vet jag varken vad den heter eller när den kommer.

blå koral

En smakbit från Blå koral finns här.

Pella och Stefan, Victor och Sanna, Jalle och Liv.

Pella och Victor är kusiner, Stefan och Liv är syskon. Pella och Stefan är gifta och har två barn, Victor och Sanna gifter sig och får barn i första boken, Jalle och Victor är barndomskompisar och Jalle är även nära kompis med Liv. Tillsammans är de ett sammansvetsat gäng, trots sina stora olikheter. Det första decenniet på 2000-talet är händelserikt och det är intressant, så här några år i efterhand, att läsa om vad som hände då.

Blå koral utspelar sig mellan hösten 2004 och hösten/vintern 2006 och det händer ganska många dramatiska saker i Sverige och världen; Tsunamin i Sydostasien, stormen Gudrun i Sverige/Småland och så blir det maktskifte i Sverige hösten 2006. Det är intressant (men inte alltid så kul) att tänka tillbaka på vad man själv gjorde och vad som hände i ens eget liv, samtidigt som man läser om dessa karaktärer.

Dessa stora saker som händer – naturkatastrofer, sorger, slitningar, framgångar och bakslag – gör att vänskapen sätts på ganska hårda prov emellanåt och delvis också formas om.

Om Högre än alla himlar till stor del handlade om och berättades ur Sannas och delvis Pellas perspektiv, är Blå koral i huvudsak Victors bok. Han var tidigare en ganska otydlig och osympatisk karaktär men här växer han till viss del och blir mer intressant. Boken berättas ibland tydligt ur Victors perspektiv men ibland helt neutralt och det är väl inte helt lyckat att blanda berättarperspektiven så.

Jag tycker mycket om Louise Boije af Gennäs som författare och kan särskilt rekommendera Stjärnor utan svindel. Men på senare tid har jag förstått att en del inte gillar hennes sätt att skriva, att det är för mycket ord och att dialogerna är tillgjorda och osannolika (se SvD:s och Bokhoras recension nedan). Någon dialog har jag väl studsat lite på, men annars är inte det ordrika språket något jag reagerar på direkt. Jag tycker att det flyter på bra och jag klämde dessa 674 sidor på två dygn, vilket är ganska ”snabbt” för att vara mig. Men ok, jag var ledig och låg och läste på skärgårdsklippor och i hängmattor…

Jag gillade både Högre än alla himlar och Blå Koral och kommer definitivt att läsa den avslutade boken i trilogin!

Andra som läst och tyckt är Erica Treijs på Svenska dagbladet, Johanna Ögren på Bokhora, Pocketlover, Boken är tankens barn och dagensbok.

Köp den på Adlibris eller Bokus till exempel.

Blå koral, 674 sidor (pocket), Månpocket 2013

Annons

4 reaktioner till “Louise Boije af Gennäs – Blå koral

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s