Tematrio: Hembygd

I veckans tematrio vill Lyran att vi berättar lite om författare från vår hembygd.

Jag värmde ju upp lite i fredags hos Bokhoras fredagsfråga, och babblade lite om Jan Fridegård. Jag är uppvuxen i Bålsta (mellan Stockholm och Enköping) men bor nu i Vallentuna (mellan Stockholm, Uppsala och Norrtälje). Så min hembygd definierar jag som Uppland.

1. Fantasin är inte bättre än att jag säger Jan Fridegård igen. En stor författare om man får tro svensklärarna hemma i Bålsta och anhängarna av arbetarlitteratiur. Jag vet själv inte, för jag har inte läst något av honom ännu… Fy mig. Men Trägudars land (egentligen hela trilogin) står på min boktolva så med lite tur blir den läst under sommaren…

2. Jag har spanat lite och Elsie Johansson är tydligen också upplänning. Jag hade faktiskt för mig att hon var norrländska… Jag har läst Glasfåglarna av henne och tyckte om den. Mera kanske nu i efterhand än precis efteråt. Vill gärna läsa de andra böckerna om Nancy snart också!

3. Jag tror inte att Håkan Nesser är född i Uppland men han har åtminstone jobbat som lärare här. Jag har inte läst något av honom tror jag… Eller så har jag kanske det. För länge sedan, så det är nog dags att läsa igen! Har hört mycket gott om hans deckare.

Jag förhåller mig ganska fritt till instruktionen ”från” och ”hembygd” men vad gör man…

Annons

8 reaktioner till “Tematrio: Hembygd

  1. Man ska väl alltid förhålla sig fritt till uppmaningar 😉 Skäms lite att erkänna att inte jag heller läst Fridegård.

  2. Håkan Nesser skriver väldigt speciella deckare. Ibland kan det dröja långt in i boken innan själva brottet sker. När man är beredd på det så är hans böcker riktigt bra 🙂

      1. Den jag tyckt mest om av hans böcker är Himmel över London, men den är inte lik någonting annat. Annars är serien om Gunnar Barbarotti väldigt bra och naturligtvis läser man serier i ordning, så det blir ju Människa utan hund 🙂

  3. Jag känner, förstås, igen alla de författare du nämnt, men har inte läst nån av dem… Lite pinsamt… Nesser ligger dock i min att-läsa-hög…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s