Calle Hård – Horan som log

Horan som log är den något provokativa titeln på Calle Hårds fjärde roman. Den utspelar sig i Umeå skärgård och i Kerala i södra Indien.

Horan-som-log-omslag-625x1024

Vulkan frågade mig om jag ville läsa denna, och jag tänkte: varför inte? Låter som en bra deckarhistoria. Såhär beskrivs den på baksidan

Horan som log tar med läsaren på en hisnande resa till södra Indien där Jesus belönar sina utvalda med sex, makt och svenska biståndsmiljoner. Romanen visar också hur Sverige med sin förskrivning av billiga läkemedelskopior bäddar för sjukdomar, som inte går att bota.

Nils Anders Nylund är nyligen pensionerad från sitt arbete på Norrlands Nyheters familjesidor. På färjan över till hemmet på Elgön i Umeå skärgård, träffar han en utländsk flicka som är mycket rädd för sjögången. Han lugnar henne, hon somnar mot hans axel och när hon vaknar hon ler ett vackert leende mot honom.

När hon senare hittas mördad och polisen påstår att hon var en prostituerad från Indien protesterar Nils Anders för sig själv. För så där vackert, ärligt och innerligt kan ingen hora le.

Av sin nyfunna särbo blir Nils Anders övertalad att resa till Indien för att ta reda på vem flickan var. Under resan i det korrupta Kerala riskerar han sitt eget liv och hälsa, men får faktiskt med sig några ledtrådar som leder till att flickans mördare kan ställas till svars.

Jag tycker att historien är intressant, men spretig. Boken hade kunnat göras kortare och mer distinkt och den hade också tjänat på ett omtag i redigeringen då det förekommer en hel del korrekturfel. Lite av det spretiga i historien hade kanske en bra redaktör kunnat få bort också. Omslaget passar faktiskt inget vidare till historien och inte titeln heller. Men vad vet jag om att betitla böcker? Huvudsaken är ju själva berättelsen, och den fungerar, även om den som sagt är lite rörig ibland. Men berättelsens stomme tycker jag är bra och det var en intressant resa!

Även Books on my mind har läst och tyckt!

Horan som log, Vulkan 2013 Tack för recensionsexemplar!

Annons

4 reaktioner till “Calle Hård – Horan som log

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s