Austen-lördag: The Movies

Jag sprang igång min gamla kombinerade DVD och VHS-spelare förra helgen för jag var sugen på att återse Övertalning inför dagens temadag.

Övertalning är inte min favorit-filmatisering men en Austen är ju alltid en Austen. Jag hittar inte ”min” version att köpa på nätet, men Övertalning finns i en annan version också, här.

Min är regisserad av Roger Michell och ser ut så här (VHS):

20130324-163110.jpg

Den försynta Anne, dotter till den spendersamma Mr Elliot, övertalades av bryta sin förlovning med kapten Wentworth för ett antal år sedan. Hennes pappa tvingas nu att hyra ut sitt gods (han är spendersam, som sagt) och en släkting till kaptenen flyttar in. Kaptenen hälsar på och känslorna blossar upp…

I ärlighetens namn tycker jag att det är en ganska tråkig film och jag blir inte speciellt lockad att läsa boken.

Jag såg Mansfield Park också, i den här utgåvan (som har utgått, men man kan köpa en annan):

mansfield_park

Mansfield sägs vara The story that Jane Austen loved best! åtminstone på omslaget. Och den var bra, till och med Mannen kunde se den med mig. Historien handlar om Fanny Price som när hon är 10 år lämnas bort till sin moster, och hon får växa upp med sina kusiner (tror jag) på ett stort tjusigt gods. Kusinerna blir åtsagda (så att Fanny hör) att de inte får behandla henne som en sämre människa, fastän hon givetvis är det…

Som så ofta (alltid?) i Jane Austens böcker vankas det äktenskap. En omåttligt stilig man med hög status visar intresse för Fanny men hon är tveksam. Kan hon lita på honom? Och vill hon inte hellre egentligen ha någon annan?

Jag gillade Mansfield Park, och Fanny Price, verkligen. Är sugen på att läsa den men kan inte riktigt motivera mig då det finns så många spännande böcker som jag inte redan sett filmatiseringen av…

Det har minsann gjorts spin-off på Mansfield Park också; Murder at Mansfield Park, av Lynn Shepherd. Ett kvalitetstecken kanske?

Jag harvade mig igenom Förnuft och känsla samma dag också, men lite halvhjärtat för jag var nog lite mätt på kostymdramer. Men jag gillar versionen med Emma Thompson med flera. Finns ju flera varianter av på den också!

Annons

3 reaktioner till “Austen-lördag: The Movies

  1. Jag föredrar den nyare versionen av Persuasion och boken är en av mina favoriter av Austen. Jag upptäckte den sent, men den har verkligen vuxit på mig.

    Ang Förnuft och känsla så kan jag rekommendera den nya miniserien som kom för några år sedan. Hugh Grant som Mr Edwards är förstås favoriten, men Dan Stevens (Downton Abbey) är väldigt lik honom till sättet och utseendet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s