Fredrik Backman – En man som heter Ove

Skrattet som bubblar i magen när jag sitter vis frukostbordet en lördagsmorgon och läser Ove, föreslår för min man att vi ska byta gardiner (röda ”jul”gardiner hänger kvar i mars) och han säger ”Nej inte nu, jag sorterar skruv och spik”. Glatt leende.

Jag hade berättat lite om Ove, att han åker Saab och så, men inte om hans (välsorterade) verktygslåda(or).

ove

Jag hade hört så mycket gott om Ove att jag blivit lite skeptisk till boken. Jag köpte Ove på bokrean men hade inte med honom på min topp tre reaböcker jag tänkte läsa härnäst. Men när bläddrade lite i Ove fastnade jag direkt, inte minst för det snillrika omslaget (väldigt Ove).

Åh, Ove med det stora hjärtat och buttra uppsynen, han tog mig helt med storm och jag sträckläste boken en lördag.

Inte bara Ove utan alla personer runt om kring – Lufsen, Jimmy, Den Gravida Utländskan – är så väl beskrivna, så kärleksfullt att jag blir lycklig. Som tur är kallas Den Gravida Utländskan just så bara i början av boken, i och med att Oves och hennes vänskap (eller vad man ska kalla det) utvecklas får vi läsa att hon heter Parvaneh.

Igenkänningsfaktorn är bitvis mycket hög och någonstans känner jag att jag borde förfäras, men egentligen jag blir mest glad åt att känna igen både min man och min pappa lite i Ove. Sällan har jag skrattat så mycket när jag läst en bok, omgivningen undrade nog lite…

Ove ska tydligen bli film också. Kul!

Andra som läst och tyckt är: Fiktiviteter, Romeoandjuliet, DN:s Lotta Olsson, och Enbokomdagen.

Köp en egen Ove på exempelvis Adlibris eller Bokus.

En man som heter Ove, 351 sidor (inbunden) 2012, Forum Bokförlag

Annons

9 reaktioner till “Fredrik Backman – En man som heter Ove

  1. Åh, den är så himla himla bra! Jag är också glad att jag läste den, trots att den skulle handla om en sur gammal gubbe som kör Saab. Det är väl inte direkt en jättelockande beskrivning. Men ack så fel jag hade. Jag läste den i och för sig eftersom jag älskade Allt min son behöver veta om världen.. Så handlingen spelade egentligen inte så stor roll för mig 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s