Från A till Ö: S som i Vic Suneson

I denna kategori tänkte jag presentera författare från A till Ö, med syftning på efternamnet. Hoppeligen har jag alfabetet täckt med böcker!

Vic Suneson var en pseudonym för Sune Lundquist, en deckarförfattare samtida med bland annat Stieg Trenter och Maria Lang. Av någon anledning är han dock lite bortglömd. Vic Suneson har en imponerande lång bibliografi, från sent fyrtiotal till 1975 då han avled. Jag har dock bara läst Sanningen om Marie-Claire (1965) och Mord i själva verket (1950), men även Döden kastar långa skuggor (1954) står i hyllan.

Sanningen om Marie-Claire handlar om Marie-Claire, änka efter en konsthandlare med stora tillgångar och ett stjärnbetonat förflutet inom operetten. Hon verkar vara omtyckt av sina styvbarn med familjer, men  ändå verkar någon av dem fast besluten att mörda henne. För att vara en ”mysdeckare” är den ganska läskig vill jag minnas. Den utspelar sig främst i Vasastan i Stockholm i den del som kallas Röda Bergen.

Det är en vacker och mysig stadsdel där jag hade förmånen att bo i ett par månader för länge sedan när jag pluggade. Jag lyckades läsa Sanningen om Marie-Claire under den korta tid jag bodde där och den utspelade sig till och med på samma gata! Det är ju inte ofta sådant händer, inte mig i alla fall, och det lär ju inte hända igen så länge jag bor i den här skogliga avkroken som otroligt nog tillhör Stockholms län. Det kan man ju inte tro när man har en mil till närmaste affär… Förlåt stickspåret.

Staden Stockholm och Röda Bergen har en ganska central del i historien och jag tycker det är roligt att minnas boken utifrån en plats i staden. Låter flummigt men det jag menar är att när jag då och då går igenom Vasastan/Röda Bergen, kanske förbi Systembolaget på hörnet Odengatan/Sigtunagatan, så tänker jag på bokens Julius Jönsson, även kallad Plutan, som raglar ut därifrån med sin senaste brännvinspåk i hand.

Det kanske finns en andledning att Vic Suneson inte blev lika hyllad och uppburen som Stieg Trenter och Maria Lang, jag har inte läst och jämfört på så sätt (även om jag läst mycket av de två sistnämnda). Hur som helst skulle jag vilja läsa mer av Vic Suneson. Det är så roligt att läsa gamla svenska deckare tycker jag. Även om det är fiktion är de (ofta) ett fantastiskt tidsdokument!

Har du läst något av Vic Suneson? Har du någon annan bra författare på S att dela med dig av?

Annons

5 reaktioner till “Från A till Ö: S som i Vic Suneson

      1. Du skriver väldigt bra. Tröttnar du på nuvarande jobbet kan du alltid bli författare. Jag står till förfogande som agent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s