Elly Griffiths – Janusstenen

Andra boken om Ruth Galloway och jag gillar henne mer och mer.

janusstenenJanusstenen tar vid ganska direkt där Flickan under jorden har slutat. Ruth Galloway är gravid men döljer det ganska länge under sina bylsiga kläder.

Ruth blir inblandad (både professionellt och personligen) i två parallella fall – dels i en arkeologisk utgrävning där ett skelett begravt under en vägg hittas, sannolikt ett så kallat Janusoffer. Hon blir också engagerad i ett byggprojekt, en viktoriansk byggnad som ska göras om till lägenheter och där ett barnskelett hittas begravt under en tröskel. Också ett Janusoffer?

Romersk mytologi får en ganska stor plats i den här boken och särskilt Janus talas det mycket om. Janus är i guden med två ansikten – han öppnar och stänger portar.

Janusstenen får en väldigt spännande upplösning och även om den just är mycket spännande tycker jag bättre om boken i dess mer lågmälda delar. Jag tycker om persongalleriet, att läsa om Ruth, katten Flint som hon beskriver så väl, den på ytan hårde polisen Harry som egentligen är en riktig mjukis, och den flummiga druiden Cathbad.

Jag ska läsa lite annat först, men det kommer nog inte dröja särskilt länge innan jag beställer resten av böckerna i serien om Ruth!

Andra som bloggat om boken är Annika, Feelgoodbibliotekarien och Nilma. Finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.

Janusstenen (The Janus Stone), 294 sidor (pocket) Månpocket/Minotaur 2011.

Annons

2 reaktioner till “Elly Griffiths – Janusstenen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s