Nybörjaren på e-böcker reflekterar

Jag har bara läst ett par e-böcker hittills på min Letto-platta, men det kommer säkerligen bli många fler även om jag faktiskt inte är så förtjust i Letton egentligen.

Jag lockas av e-böcker för att jag är en liten tekniknörd. Jag har som sagt en Letto och en iPad (mini) och de har olika företräden, men nu läser jag mest på paddan. Det är ju så himla smidigt att kunna ha med sig hundratals böcker i handväskan! Ibland är de nästan gratis eller kostar kanske en tjuga. Som hittat!

Jag var lite skeptisk mot e-böcker först för jag trodde jag skulle sakna känslan av papper, doften.

Men det är inte doften och prasslet jag saknar, det är jag saknar mest att lätt kunna vända på boken och se omslaget och baksidan! Jag inser att jag gör det rätt ofta…

Jag har börjat tjuvkika lite i Den odödliga Henrietta Lacks  av Rebecca Skloot och jag saknar att kunna vända på boken och se fotot av Henrietta på omslaget!

Den-odödliga-Henrietta-Lacks

Ofta vill jag också titta på baksidestexten.

Utrymmet en e-bok tar (noll plats alltså) är både positivt och negativt för mig. Positivt som sagt att kunna ha med sig jättemegamånga böcker och aldrig vara utan (om inte plattan laddar ur förstås). Negativt för att jag inte ser och minns dem på samma sätt. Och så kan man ju inte klappa om dem som man kan med en fysisk bok.

Annons

9 reaktioner till “Nybörjaren på e-böcker reflekterar

  1. För mig gick det snabbt att anpassa mig till e-böcker, en stor fördel – att det går så smidigt och snabbt att klicka hem en bok från biblioteket!

  2. Det jag saknar mest är egentligen att kunna bläddra tillbaka på ett smidigt sätt, det gör jag ofta när jag behöver kolla upp vad det egentligen var som hände där några sidor tillbaka. Och biblioteket borde du prova, det är egentligen så jag använder min platta, om det inte så att jag får någon e-bok gratis 🙂

  3. Jag har precis köpt min Sony e-reader och när jag var i Turkiet nyss var den strålande, massa böcker till hands men noll plats och det gick superbra att läsa i solen. Återstår att se hur mycket jag kommer att använda den hemma..

  4. Jag älskar att kunna klicka hem böcker direkt från bibblan! När jag är sugen på en bok – klick, klick. Ingen väntan och ingen kostnad.

    Däremot håller jag med dig att jag saknar att kunna titta på omslaget. Men fördelarna överväger ändå. Särskilt när man ska resa iväg.

  5. Jag håller med, har precis börjat läsa e-böcker och jag fattar inte varför baksidan av omslaget inte finns med? Framsidan finns ju med så varför kan man inte lägga till baksidan direkt efter omslagets framsida? Tar ju liksom ingen plats och jag läser alltid baksidan flera ggr. Där finns ju också ofta författarporträtt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s