Män som hatar kvinnor – Serieroman del 1

Stieg Larsson och Denise Mina i ljuv förening! Särskilt ljuvt kanske det inte är förresten, det är ju som bekant en ganska otäck historia.

mänsomhatarkvinnor

Min erfarenhet av serieromaner eller grafiska romaner är ganska begränsad och omfattar egentligen bara en annan som Denise Mina också har skrivit manus till: A Sickness in the Family.

Män som hatar kvinnor har jag både läst och sett på film flera gånger (dock bara den svenska versionen) så jag har en ganska bra relation till grundhistorien.

Historien fungerar bra i tecknad form tycker jag. Nu hittar jag inga bra pressbilder på innehållet men jag reagerar på att figurerna ser typiskt tecknade ut, det finns säkert namn för det, en särskild stil. Huvudpersonerna ser dock ganska bra ut enligt min mening, efter att jag sett filmen har skådespelarna tagit över karaktärernas utseende och jag minns inte riktigt hur jag föreställde mig dem från början.

Det var ett tag sedan jag läste boken i original så att säga så jag har svårt att bedöma hur Denise Mina behandlat manus, vilka bitar hon har utelämnat och så vidare. Men vissa saker har hon ändrat på, vissa detaljer som kanske skulle tagit för mycket utrymme att teckna? Jag antar i alla fall att det är därför som Lisbeths dator förstörs genom att en gammal dam halkar in i Lisbeth och Lisbeth tappar datorn i stället för att som i filmen (och boken tror jag) Lisbeth råkar i bråk med några fulla killar och datorn förstörs då.

Jag var lite orolig för hur den mycket otäcka våldtäktsscenen skulle vara i serieform men det var inte så utstuderat grafisk men ändå mycket otäck såklart.

Del 1 slutar strax efter att Lisbeth tatuerat ”Jag är ett sadistiskt svin” (alltså inte hela harangen med våldtäktsman) på Bjurmans kropp, och strax efter att Micke Blomqvist åkt in för att avtjäna sitt fängelsestraff.

Det här är en intressant bearbetning av en bra historia, och jag tror att serieromanen är läsvärd oavsett om man läst böckerna först och/eller sett filmerna.

Det ska bli spännande att läsa fortsättningen, hela känslan kring Denise Minas bearbetning av manus är att det är lite skarpare än originalet. Det kommer sig säkert av att hon inte kan få med allt utan måste välja ut det viktigaste.

Jag tror faktiskt att historien tjänar på att hon valt ut de vassa russinen ur kakan.

Män som hatar kvinnor del 1, serieroman, Manus Denise Mina, Tecknare Leonardo Manco och Andrea Mutti, Norstedts 2012 (recensionsexemplar). Finns att köpa på bland annat Adlibris och Bokus.

Annons

2 reaktioner till “Män som hatar kvinnor – Serieroman del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s