Från A till Ö: P som i Sylvia Plath

I denna kategori tänkte jag presentera författare från A till Ö, med syftning på efternamnet. Hoppeligen har jag alfabetet täckt med böcker!

The Bell Jar (Glaskupan) skrevs 1963. Det var Sylvia Plaths enda roman och publicerades först under pseudonym.

Det är väl lite oklart om den är självbiografisk, men det känns som den har självbiografiska drag om inte annat. Den handlar om en ung kvinnas psykiska sjukdom, kampen mot den och psykvården. Det var ganska många år sedan jag läste den nu, men jag minns den som väldigt bra och gripande. Det är en modern amerikansk klassiker och om man ser mycket amerikansk film och teveserier är det roligt att ha läst den, då den refereras till rätt ofta.

I min hylla står även Sylvia Plaths dagböcker, utgivna av Norstedts. Det är en riktig tegelsten! Jag har inte läst igenom dem faktiskt, utan köpte den nog mest för att jag tyckte det var intressant att ha.

Sylvia Plaths liv var ganska kort, 1932 till 1963. Hon tog livet av sig strax efter att The Bell Jar gavs ut.

Har du läst Glaskupan? Har du någon annan författare på P att dela med dig av?

Annons

4 reaktioner till “Från A till Ö: P som i Sylvia Plath

 1. Dave Peltzer -, Pojken som överlevde är en fruktansvärd självbiografi om en misshandlad pojkes uppväxt.

  Har inte läst The Bell Jar, minns att den var lite ”kult” när jag gick på gymnasiet och då var jag ganska ”anti” och läste inget som någon annan tonåring läste, alltså slukade jag hela Isaac Singers produktion under gymnasietiden. Jag hade t o m för mig att jag läste honom innan han fick Nobelpriset , men det kan inte stämma för det fick han 1978 -samma år som jag började på gymnasiet 😉

  1. Jag har lite svårt för såna där hemska självbiografier, faktiskt. Visst har han skrivit ”Pojken som kallades det” också?

   Inte läst något av Singer, men har för mig att jag haft en bok hemma… Får rota lite 🙂

   1. Ja det är samma David Pelzer. ”Det” är första delen. Jag håller med dig – det är riktigt otäckt. En del sådant som dottern haft i uppdrag att läsa i skolan förstår jag faktiskt inte varför man måste presentera…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s