Bokstavsutmaning: H

I Malins bokstavsutmaning har vi nu kommit fram till bokstaven H.

Bok på H: Howl av Allen Ginsberg. Jag var lite inne på beatnick-poesi ett tag under studenttiden och jag fick Howl av min dåvarande sambo. Howl är en disktsamling (och en dikt) skriven på femtiotalet. Av någon anledning som jag inte förstår nu (tycker inte Howl är så bra längre, eller förstår den inte längre) har jag gjort ett hundöra vid dikten Solrossutra. Nu, snart tio år senare, tycker jag bättre om Amerika:

Amerika jag har gett dig allt och nu är jag inget värd.

Amerika två dollar och tjugosju cent den 17 januari

1956.

Jag står inte ut med min egen själ.

Amerika när ska vi avsluta kriget mot mänskligheten?

Knulla dig själv med din atombomb.

… 

Författare på H: Claes Hylinger läste vi mycket av i gymnasiet och hade lektioner i kreativt skrivande. Läste många av hans böcker och texter då och tyckte mycket om dem, men har bara en i hyllan nu: Kvällarna på Pärlan. Såhär beskrivs den på baksidan:

Pärlan var en krog i Göteborg, där kvarterets törstiga regelbundet träffades med ett glas i hand. En av stamgästerna hade förmågan att omärkligt förvandla krogsamtalen till något djupare, ja han kunde med sin närvaro och sin sällsamma personlighet förändra hela atmosfären i lokalen.

Jag undrar om jag fortfarande skulle gilla Hylinger nu, drygt femton år senare? Jag tror nästan det, jag får väl testa!

Karaktär på H: Henry Morgan i Gentlemen från 1980 av Klas Östergren är en av mina favoritböcker. Om ni inte redan läst den – gör det för allt i världen! För några år sedan kom även uppföljaren Gangsters. Gentlemen handlar om författaren själv som driver omkring i stan. Han blir bestulen på allt utom sina skrivmaskiner. Han lär känna bröderna Morgan, Henry och Leo och flyttar in hos dem på Hornsgatan. Bröderna Morgan är mycket olika. Leo är poet – lugn, tyst och bräcklig – medan Henry är bullrig, har en massa dambekanta och boxas. Henry är en intressant karaktär: han kan vara Henry charmören, Henry amatören och Henry le boulevardier.

Annons

5 reaktioner till “Bokstavsutmaning: H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s