Från A till Ö: J som i PC Jersild

I denna kategori tänkte jag presentera författare från A till Ö, med syftning på efternamnet. Hoppeligen har jag alfabetet täckt med böcker!

Barnens ö skrevs 1976 och filmatiserades 1979 med premiär 1980 och det var filmen jag kom i kontakt med först. Tror att jag såg den när jag var lika gammal som Reine, bokens/filmens huvudperson. Reine är elva år och ska egentligen på kollo över sommaren, men stannar kvar i stan. Hans mamma anar inget för han håller henne lugn med några brev. Det är sista sommaren innan puberteten och hans sista chans att ta reda på vad livet går ut på. Sommaren blir ett riktigt äventyr.

På min utgåva beskrivs den som en modern svensk klassiker och det ligger väl något i det. Den handlar om elvaårige Reine men känns inte som en ren ungdomsbok, det är nog något mellanting som både unga och vuxna kan läsa med behållning.

PC Jersild är från början läkare men sadlade om till författare. Jag har inte läst några av hans andra böcker men Grisjakten från 1968 står i hyllan. Han har tydligen också skrivit någon science fiction. Där ser man!

Gillar du Jersild? Har du någon annan bra författare på J att dela med dig av?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s