Barbara Kingsolver – The Poisonwood Bible (Giftträdets bibel)

Tidskrävande läsning!

poisonwood-bible

Jag höll på med den här boken i ungefär två månader, vilket får räknas som något slags rekord. Hade den inte varit både boktolvebok OCH bokcirkelbok hade jag nog inte läst ut den… Med det sagt, den var inte dålig alls, men ganska seg. Jag är väl kanske van vid en annan typ av bok; med lite mera tydlig riktning i handlingen.

Nathaniel Price är baptistpastor och åker med sin familj till byn Kilanga i Kongo 1959 för att missionera, och det är hans fyra döttrar och fru som vi hör berätta familjens historia. Rachel är äldst med sina 16 år. Hon är ganska ytlig och inte så sympatisk. Tvillingarna Leah och Adah är mycket olika, och lilla Ruth May är just inte mer än ett barn. Frun Orleanna tiger och lider mest. Hennes avsnitt är tillbakablickande, men det tar ett tag för mig att lista ut från vilken tid hon blickar tillbaka. De olika berättarna har väldigt olika röster, det tycker jag är skickligt gjort. Rachel är minst sympatisk men det är nog mest roligt och intressant att läsa hennes delar.

Det var intressant att läsa sig igenom Kongos moderna historia, för det är så det känns, men för mig blev boken lite för seg och mastig. Den tjänar nog på att läsas ganska koncentrerat och ostressat. Det är ingen bok man med fördel läser några sidor i taget ur, på vägen till jobbet, utan det är nog bättre att läsa den när man verkligen har tid, lust och mentalt utrymme att ta in alla aspekter, historier och detaljer.

En smakebit från boken finns här. Läs även vad Bokhora och Besattheten tycker!

Köp den på Adlibris, Bokus eller CDON (engelska) eller på Bokus eller Bokia (svenska) till exempel.

Annons

En reaktion till “Barbara Kingsolver – The Poisonwood Bible (Giftträdets bibel)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s