Carin Gerhardsen – Gideons ring

Lika nagelbitande spännande som vanligt!

gideons-ring

En ung kvinna flyr i natten och hittas naken utanför dörren till John Gideons lägenhet. Hon är sårig, misshandlad och har blivit våldtagen. Gideon verkar inte vara hemma men grannarna vittnar om att det är mycket spring på unga kvinnor ut och in ur hans lägenhet. Något skumt är det tror de, han bedriver säkert någon form av koppleriverksamhet?!

Hammarbypolisen med Conny Sjöberg i spetsen vet knappt vad de ska tro när Gideon hittas död i lägenheten. Mördad? Den unga kvinnan som hittades utanför hans dörr vårdas på sjukhus men pratar inte. Kan hon inte eller vill hon inte? Hänger våldtäkten och mordet ihop?

Gerhardsen styr läsaren skickligt mellan olika teorier om hur historierna hänger ihop och ett par gånger ställs mina fördomar och föreställningar på ända. Förutom huvudspåren med våldtäkten och Gideons död löper även en historia på från tidigare böcker, den om våldtäktsringen. Med hänsyn till den bakgrundshistorien tjänar man på att läsa den tidigare boken Helgonet och Gideons ring ganska tätt inpå varandra, men det är inte helt nödvändigt och det är mer än ett år sedan jag läste Helgonet. Alla böcker i Hammarbyserien är skriva som fristående delar, men som vanligt får man en extra berättelse på köpet om man läser böckerna i ordning.

Parallell-historien med en av polisernas, Sjödéns, något förståndshandikappade dotter och vad som händer henne tycker jag tar för mycket plats. Visserligen ger den en intressant twist åt historien men jag hade kunnat klara mig utan den också.

En smakbit från boken finns här.

Läs även vad Lottens bokblogg, Annika och En bok om dagen tycker!

Köp den på Adlibris eller Bokus till exempel.

Gideons ring, 2012, 355 sidor (pocket), Pocketförlaget/Norstedts

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s