Nobelveckans upplösning – Fredspriset

Veckan blir bara mer och mer spännande! Igår tillkännagavs litteraturpriset och det var många glada tillrop när det stod klart att Alice Munro vann. Jag har inte läst något av henne men var väldigt nära att köpa en bok av henne i onsdags. Om jag hade gjort det – tänk vad smart jag hade känt mig!

Men idag är det ännu mer spännande tycker jag – idag tillkännages vem som får fredspriset. En del spekulerar i Malala Yousafzai och det vore nog ett bra val.

Jag hörde också spekulationer om Ales Bialatski och frågan är om jag kanske håller på honom ännu mer. Ales är en vitrysk demokratikämpe som sitter i fängelse  – officiellt för skattebrott men egentligen för sina åsikter – sedan två år tillbaka. Vitryssland brukar kallas Europas sista diktatur och organisationen Viasna (betyder vår, årstiden alltså) som Ales startat arbetar för mänskiliga rättigheter.

Genom mitt engagemang i Svenska freds- och skiljedomsföreningen träffade jag Ales och några andra från Viasna för snart tio år sedan, i Minsk. De var ett sympatiskt gäng och jag föreläste lite om ickevåldsmetoder för dem. Min föreläsning känns lite fjuttig nu nu men jag minns att vi hade ganska intressanta diskussioner i alla fall.

Om ni är intresserade av vad man kan göra i Sverige för Ales och Viasna, kika in hos Östgruppens Belarusportal!

Om tre timmar vet vi – Ales eller Malala?

Annons

2 reaktioner till “Nobelveckans upplösning – Fredspriset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s