Tematrio – Frankrike

Veckans tematrio handlar om Frankrike!

Jag har inte läst mycket alls av franska författare, och det jag kan påminna mig att jag har läst har inte varit så jättebra (Kod 400 av Sophie Divry tyckte jag var ganska trist, Anna Gavalda har jag gett mig på en gång för några år sedan men fixade inte, men Bonjour Tristesse av Francois Sagan gillade jag förvisso).

Så i min tematrio tänkte jag ta upp franska (eller med anknytning till Frankrike) författare jag vill läsa och som står och väntar i hyllan. Om ni läst, berätta gärna vad ni tycker!

temafrance

1. Gustave Flaubert – Madame Bovary

Det här är ju en riktig klassiker som både gjorde skandal när den gavs ut och åtalades för sedlighetsbrott, men jag har inte läst den än. Äktenskapsbrott är väl alltid ett tacksamt ämne att både läsa och skriva om.

2. Justine Lévy – En ovärdig dotter

Om relationen mellan mor och dotter, när modern håller på att dö och dottern snart ska föda egna barn. Jag köpte den för ett tag sedan i en kombination av min ambition att läsa mer varierat, för att den kostade 29 kronor, var tunn och snygg. Undrar om den är bra också?

3. Tatiana de Rosnay – Sarahs nyckel

Jag vann den i en utlottning hos Feelgoodbibliotekarien i vintas, och jag skäms att säga att jag inte läst den ännu. Men både det jag hört av andra och det jag läser på baksidan verkar väldigt bra. Boken handlar om Sarah som låser in sin lillebror i en garderob för att skydda honom från polisens räd mot judiska familjer 1942. Hon tror hon ska återvända inom kort men det gör hon inte… 60 år senare snubblar en journalist över historien.

Annons

9 reaktioner till “Tematrio – Frankrike

  1. Madame Bovary läste jag för många år sedan, den tyckte jag inte alls om. Sarahs nyckel har jag inte läst, men filmen har jag sett och den var bra i alla fall.

  2. Madame Bovary läste jag som ung och minns inte mer än just att jag läst den… Annars fick den här utmaningen mig att inse hur sorgligt lite jag vet om fransk litteratur, tack för tips!

  3. Har inte läst Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay men Bumerang och Colombes granne – Colombes granne var väldigt spännande 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s