Varför måste man jämföra allt?!

But WHY?

Varför måste vi jämföra författare med varandra?! Varför kan vi inte ge nya författare ett nytt begrepp, istället för ”den nya xx”?

Varför måste vi jämföra Camilla Läckberg och Ann Rosman bara för att båda (är kvinnor och) skriver deckare som utspelar sig på Sveriges västkust?

Varför måste vi jämföra EL James (eller för den delen Jane Austen) med Simona Ahrnstedt? James och Ahrnstedt skriver båda romance, men verkligen olika romance… Och Austen-jämförelsen… För att en bok (handlar om kärlek och) utspelar sig på 1800-talet behöver den inte vara som Austen.

Varför kan inte Simona Ahrnstedt få stå själv, i sin egen storhet och person? Med den tredje boken på väg/nysläppt, den första och andra utgivna alla möjliga format tycker jag det känns överflödigt och missvisande att jämföra med EL James och Femtio nyanser, vilket görs på omslaget till Betvingade. Hade jag inte redan läst Överenskommelser hade jag aldrig köpt och läst Betvingade på den jämförelsen…

Annons

10 reaktioner till “Varför måste man jämföra allt?!

  1. Vad jag har märkt så brukar de där jämförelserna halta väldigt, om de inte är rent felaktiga. Simona Ahrnstedt jämförs med EL James? Nu blev jag ju nästan avskräckt.

  2. Jag förstår det inte heller. Och det behöver heller inte alltid vara en fördel. Står det tex ”Nästa Twilight” eller ””Twilight-fans kommer älska det här” vill jag typ inte läsa boken bara för det.

  3. Jösses, jämför de Fifty shades med Betvingade? Säger som du; hade jag inte läst Överenskommelser hade jag aldrig i livet velat läsa Betvingade med den jämförelsen…

  4. Ibland känns det ju verkligen som ni är inne på att de bara vill sätta dit en bok som jämförelse för att den i sin tur sålt många ex, inte för att de egentligen är särskilt lika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s