Doris Lessing – Det femte barnet

Harriet och David träffas på en jobbfest och det är kärlek vid första ögonkastet. De är båda lite annorlunda, lite gammaldags och det är skönt för dem att träffa sin like. Det är 1960-tal och de går emot strömmen lite genom att vilja ha många barn.

det femte barnet

De gifter sig, köper ett stort hus (som de egentligen inte har råd med) och börjar skaffa barn. Luke, Helen, Jane och Paul kommer i tät följd och under lyckliga former. Harriet och David öppnar sitt hem för släkt och vänner och njuter av att ha jul- påsk och sommarbesök som varar länge. Ett problem är dock ekonomin, och det gnisslar lite mellan det äkta paret och Davids rike pappa som hela tiden får låna dem mer. Inte helt ansvarstagande att köpa ett stort hus och skaffa många barn om man inte klarar av ekonomin själv.

De hade egentligen inte tänkt skaffa fler barn så tätt inpå, men så blir Harriet gravid med Ben. Det är en problemfylld graviditet, värre än de tidigare och när barnet kommer ut undrar alla var han kom i från? Han ser  annorlunda ut och beter sig skumt. Är han en dvärg? En bortbyting, ett troll? Bens närvaro påverkar hela familjen och livet blir inte alls som Harriet och David hade tänkt sig det…

Jag hade länge velat läsa något av Doris Lessing och hade både Det femte barnet och Den femte sanningen hemma. När jag skulle sätta upp henne på min boktolva gjorde jag det lätt för mig och valde den tunna (150 sidor) Det femte barnet istället för den tjocka Den femte sanningen.

Jag blev indragen rätt snabbt i den engagerande berättelsen om Harriet och David och deras smått hysteriska barn-skaffande. Men efter kanske 100 sidor hände något. Jag började känna igen mig! Hm, har jag inte läst den här förut?! Och jo, där kom ett hundöra också… Jag är rätt säker på att jag köpt boken som ny (säkert på bokrean) och att jag inte lånat ut den till någon. Jag har säkert haft den i tio år så det kanske är ok att glömma bort vad man läst då?!

Andra som läst och tyckt är Paula och Bokmania.

Köp den på till exempel Adlibris (de verkar inte ha den på svenska), Bokus eller Bokia.

Annons

4 reaktioner till “Doris Lessing – Det femte barnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s