Carol Rifka Brunt – Tell the Wolves I’m Home

Bokcirkeldags ikväll!

Jag hade hört mycket gott om Tell the Wolves I’m Home, så när Dark Places berättade att The English Bookshop skulle hålla bokcirkel om den så slog jag till!

tell the wolves

1987. June Elbus är fjorton och lite annorlunda. Hon gillar att gå ut i skogen och låtsas att hon befinner sig i medeltiden, och så gillar hon att hänga med sin gudfar tillika morbror Finn Weiss, som är en känd konstnär. Boken börjar med att June och systern Greta regelbundet åker till Finn för att han ska måla ett porträtt av dem, något han vill hinna klart innan han dör. För ja, Finn är döende i aids. Att Finn var homosexuell var något June kanske var vagt medveten om, men som man aldrig talade om.

På Finns begravning träffar June Toby, Finns ”special friend”, kanske kan han hjälpa henne – eller de varandra – att komma igenom sorgen.

Vi får följa Junes och Tobys vänskap, deras respektive relation till Finn, den komplicerade relationen mellan systrarna June och Greta och även hela familjen Elbus förhållande till tavlan som Finn målat.

Alla verkar helt till sig i trasorna över den här boken, och visst, den är intressant och välskriven men den fastnar inte hos mig. Det tog mig något över två veckor att läsa ut den (två dagar läste jag visserligen aktivt en annan bok) och så lång tid brukar jag inte ta på mig. Vissa jämför denna bok med Torka aldrig tårar utan handskar, men jag tycker att den jämförelsen haltar lite. Ok, båda utspelar sig på åttiotalet och någon dör i aids. Men även om Tell the Wolves I’m Home till viss del tar upp skräcken för ”the aids” och att man inte vet hur det smittar, har inte sjukdomen samma centrala plats.

Men oavsett vad jag tycker om den, är den nog en intressant bok att cirkla om. Det finns till och med föreslagna frågor längst bak (något jag lagt märke till i ett flertal amerikanska böcker det senaste året) och förslag från författaren om böcker att läsa, filmer att se och musik att lyssna på. Kul!

Andra som läst och tyckt är Bokhoras Johanna Lindbäck, Dark Places och Onekligen. I höst ger X-publishing ut Låt vargarna komma på svenska.

Köp boken på Adlibris, Bokus eller Bokia.

Tell the Wolves I’m Home, 355 sidor (pocket) Pan Books Ltd 2012

Annons

3 reaktioner till “Carol Rifka Brunt – Tell the Wolves I’m Home

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s