Tematrio: Skolan

Jag vill gratulera Lyran till det nya jobbet som föranledde veckans tematrio om böcker som utspelar sig i skolmiljö eller som på något annat sätt har med skolan att göra. Kul trio, finns många bra böcker att välja mellan tycker jag!

1. Händelser vid Kirkston Abbey av Patrick Redmond är en thriller (heter det thriller när det är böcker? Spänningsroman?) som utspelar sig i internatskolemiljö i femtiotalets England. Engelska originalets titel är The Wishing Game. Den är ruggigt spännande och kryper under skinnet på en, och med en twist på slutet som gör att man inte vet riktigt hur det förhöll sig med ondskan egentligen… Läs!

2. Hemliga historien (The Secret History) av Donna Tartt är en av mina favoritböcker. Den utspelar sig på ett college i USA men man får aldrig riktigt grepp om tiden, den känns tidlös på något sätt. Den finns så många bra ingredienser i den här historien; ond bråd död, excentriker x flera, sökande efter kärlek och tillhörighet, utanförskap, college/skol-miljö… Aaaahhh… Läs!

3. Ondskan av Jan Guillou. En klassiker skolsammanhang, tycker jag. Den var mycket otäck att läsa och nästan lika otäck i filmatiserat skick. En bra filmatisering, tyckte jag (fast det gick väldigt lång tid mellan det att jag läste boken och det att jag såg filmen).

Annons

19 reaktioner till “Tematrio: Skolan

  1. Ondskan är den enda som jag läst. Den första där lät ju riktigt lockande, blir ditlagd på en goodreadslista tror jag… Donna Tartt vet jag inte… läste The little friend förra året och har så konflikterande känslor inför den att jag inte direkt känner mig sugen på att läsa något mer av henne.

  2. Händelser vid Kirkston Abbey är bra, läste den för några år sedan. Men min favorit av Redmond är Marionetter. Den hemliga historien är också bra, men jag tycker bäst om Tartts Den lille vännen. Ska bli spännande att se vad jag tycker om Tartts nya bok, om den blir översatt till svenska nån gång.

  3. Den hemliga historien står både i bokhyllan och på att-läsa-listan, men den är ju så himla tjock… Jag blir lite rädd för tjocka böcker.

    Ondskan är mastigt bra! Både bok och film, tycker jag. Den gillar många elever att läsa också, särskilt killarna.

    1. Jag gillar heller inte tjocka böcker nåt vidare (så jobbiga att läsa till sängs!) men Hemliga historien tycker jag funkar på pocket ändå. Min utgåva är iofs 559 sidor, tunna blad och lite större än vanlig svensk pocket, men jag tänker inte på den som en tjock bok ändå 🙂
      Nog bra att läsa Ondskan i plugget! Minns inte när eller varför jag läste den, men gillade den mycket. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s