Amor Towles – The rules of Civility (Artighetsreglerna)

Favorit i repris! Artighetsreglerna är så bra att den förtjänar en återutsändning.

Den här boken har så mycket som talar till dess fördel i min värld. Den är snygg (både mitt ex och den svenska utgåvan), den utspelar sig i New York, på trettiotalet, och den handlar om en tjej som alltid har svar på tal. Katey Kontent (bara namnet!) är huvudpersonen och tillsammans med sin väninna Evie Ross träffar hon Tinker Grey på en jazzklubb. De tre blir vänner och hittar på en massa, och genom Tinker lär Katey känna en del nya människor. Men Tinker visar sig inte vara riktigt den han utgav sig för, och deras möte får ganska stora konsekvenser för deras liv.

Amor Towles har, och ger Katey Kontent, ett fantastiskt härligt, ordrikt och levande språk och han beskriver staden och tiden på ett sätt som ibland gör det svårt att tro att boken är skriven i nutid.

Av någon anledning tog det dock emot i första halvan av boken. Jag vet inte riktigt varför, det var inget fel på vare sig storyn eller språket vad jag upplevde, men det kanske blev lite tråkigt ett tag. Eller så var jag inte på rätt humör. Den fick i alla fall ligga till sig lite på hyllan, i en månad ungefär, innan jag fortsatte. Och det ångrar jag verkligen inte! Berättelsen tog fart på ett härligt sätt i andra halvan och när den var slut ville jag bara ha mer! Som Bokhoras Johanna Lindbäck skrev; Jag vill flytta in i Artighetsreglerna!

En kul grej med boken är att titeln syftar på en ung George Washingtons Rules of civility & decent behaviour in company and conversation. Det finns 110 regler och den fjärde (varför inte börja med den?) låter så här:

”In the Presence of Others Sing not to yourself with a humming Noise, nor Drum with your Fingers or Feet.”

Jag vet inte om George Washington (presidenten alltså) verkligen skrev dessa regler eller om de finns på riktigt, men det är ju ett kul grepp hur som helst.

Finns bland annat på Adlibris och Bokus.

The rules of civility, Sceptre/Hodder & Stoughton 2011. På svenska: Artighetsreglerna, Månpocket 2012.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s