Från A till Ö: R som i Peter Robinson

I denna kategori tänkte jag presentera författare från A till Ö, med syftning på efternamnet. Hoppeligen har jag alfabetet täckt med böcker!

Peter Robinson är en av mina favoritförfattare. Han skriver helt vanliga polisdeckare som utspelar sig i den fiktiva Yorkshire-byn Eastvale. Huvudpersonen är Alan Banks och har ganska stora likheter med Henning Mankells Kurt Wallander; frånskild, bor ensam i en ödslig stuga, driver whiskey och lyssnar på opera, har problem med chefen och har ihop det med en kvinnlig kollega… Vad stereotypt, det låter väl inget vidare?!

Men jo, det är faktiskt bra deckare. Riktigt bra tycker jag. Den jag läste först var En ovanligt torr sommar (länken går till ljudboken som inte är någon vidare bra uppläsning. Pappersutgåvan verkar ha utgått). På engelska heter den In a dry season. Under en ovanligt torr sommar i Yorkshire torkar en damm ut, det var byn Hobb’s End som lagts under vatten några årtionden tidigare. När huskropparna träder fram upptäcks även ett kvinnoskelett. Utredningen för Alan Banks och kollegan Annie Cabot (det är henne han har ihop det med ibland) flera decennier tillbaka i tiden och vissa kapitel utspelar sig helt under kriget, under tiden som leder fram till brottet som uppdagas den där torra sommaren.

Peter Robinson är en väldigt produktiv författare men nu var det ett tag sedan jag läste något av honom. Jag fick dock ett ryck och beställde alla tidigare böcker i Banks-serien, de som ligger före En ovanligt torr sommar, som var den första att ges ut på svenska. Jag beställde några av de nyare också och de tar upp nästan en hel hylla.

In a dry season (En ovanligt torr sommar) är nog min favorit i serien, men All the colours of darkness (Mörkrets alla färger),  Piece of my heart (En bit av mitt hjärta) och The summer that never was (Efter alla år av saknad) är också bra.

Det finns en hemsida för böckerna om Banks man kan kika in på. Där kan man läsa att Before the poison (En förgiftad man) har fått Svenska Deckarakademins Golden Crowbar Award (Den gyllene kofoten). Fast akademins hemsida är inte så uppdaterad så det finns inte med där.

Gillar du Peter Robinson? Vilken är din Robinson-favorit? Har du någon annan författare på R att dela med dig av?

Annons

4 reaktioner till “Från A till Ö: R som i Peter Robinson

  1. Jag fick de första fem böckerna i serien, som inte finns på svenska av någon anledning, i julklapp. Så hade tänkt börja läsa den i ordning, nu har jag mest hoppat lite som jag känt för det 🙂

  2. Gillar PR skarpt som du vet 😉 HAr ingen favorit, däremot gillar jag INTE TV-versionen något vidare – karaktärerna stämmer inte för mig (dock inte lika illa som Lynley, Havers och bortgångna Lady Helen). Gillade inte senaste novellsamlingen av PR heller – gnällig va? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s