Bokstavsutmaning: M

Det är måndag och dags för Malins A till Ö-utmaning. Idag: M!

Författare på M: Michelle Magorian. Godnatt Mister Tom är det enda jag läst av henne men den älskar jag verkligen. I nian fick vi välja mellan att läsa den och Anne Franks dagbok och jag valde Godnatt Mister Tom. Sedan dess (mååånga år) har jag läst om den ett par gånger och tycker fortfarande om den i vuxen ålder. Jag har även hört att den ska vara bra som ljudbok, men har inte testat det. Boken utspelar sig under andra världskriget (eller mellankrigstiden?), det är fattigt och eländigt i alla fall. Pojken Willie från London blir pladerad hos Mister Tom ute på landet och de två finner varandra efter ett tag. Jag är inte så blödig men vill minnas att jag gråtit en skvätt i denna bok. Rekommenderas!

Bok på M: Mannen som kunde tala med hästar av Nicholas Evans. Det kanske beror på att jag är hästintresserad, men jag tycker mycket om den här boken. Den handlar om tonåriga Grace och hennes häst Pilgrim som båda skadas svårt i en trafikolycka. Graces mamma tror att det är avgörande för Graces återhämtning att den svårt skadade (både fysiskt och psykiskt) hästen blir kvar i familjens ägo och skickar honom till en ”hästviskare” för rehabilitering. Boken handlar såklart mycket om hästar och hästfolk men det är också intressant att läsa om Graces återhämtning och tonårsliv, mor-dotter relationen och om familjens relation till ”hästviskaren” Tom Booker. Även den som inte gillar hästar kan säkert få ut något av denna bok. Boken filmatiserades 1998 med Robert Redford som Tom Booker, Kristin Scott-Thomas som mamman Annie och Scarlett Johansson som Grace.

Karaktär på M: Maureen O´Donnell från Denise Minas Garnethill-triologi. Maureen har haft en trasslig uppväxt i en dysfunktionell familj och hennes liv fortsätter att vara ganska trassligt genom hela Garnethill triologin (Död i Garnethill, Exil och Den sista utvägen). Hon är både rolig, svartsynt och street-smart. Garnethill-trilogin är välskriven och spännande och en lockande (mitt i allt elände) skildring av Glasgow. Läs!

Annons

3 reaktioner till “Bokstavsutmaning: M

  1. Mannen som… är en av mina absoluta favoritböcker! Jag har nog aldrig läst något av Magorian men jag har en bok av henne hemma i bokhyllan. Godnatt mr Tom är väl ett läsmåste egentligen. Den står på att-läsa-listan. Måste se till att läsa den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s