Linda Edgarsson – Där vassen viker

Linda Edgarssons debut är en av de bästa böcker jag läst i år!

Tanken var att jag skulle ha recenserat den här boken när boken släpptes den 20 april men livet kom emellan, alltså verkligen emellan, och jag orkade inte läsa förrän nu i slutet på maj igen.

Men vilken pärla! Jag gillar verkligen språket, som delvis är på småländsk dialekt som jag inte behärskar, men jag tycker också det märks att det ligger familje-research bakom. Jag får känslan att Linda Edgarsson har pratat med mor- och farföräldrar och använder en del av de uttrycken och talesätten i boken. Det ger verkligen en genuin känsla av berättarglädje, att hon har en historia som bara måste ut. Då blir det också väldigt givande att läsa!

Där vassen viker utspelar sig i Småland på 1880-talet, i slit och släp för att få mat för dagen. Där man inte alltid kunde fatta beslut utifrån den egna viljan utan ofta med ledning av vad samhället accepterar och inte. Att gifta sig av kärlek var nog få förunnat, för att ta ett exempel.

Hilda Jansdotter är introvert och efter att ha tackat nej till ett fint giftermålsanbud åker hon istället till sin fasters gård Sjölund och hjälper till då fastern brutit armen. På gården finns också fasterns otäcke och alkoholiserade man samt deras fosterson Erik, som var ett elakt barn men som nu växt upp till en stilig ung man. Det finns en tragisk händelse i historien, som gjort att Hilda inte varit på Sjölund på flera år och åker dit med minst sagt blandade känslor.

Slitet på gården är kärleksfullt och detaljerat beskrivet, och det ligger nog en hel del research bakom den delen också. Boken illustrerar också en bit kvinnohistoria som ju alltid är värt att påminnas om.

”En kärlekshistoria som ekar genom seklerna” står det på baksidan av boken. Det ger mig hopp om att det kommer en uppföljare! Bokens slut talar också för det, tycker jag. Mer än så ska jag inte spoila.

Läs den här boken! Där vassen viker är verkligen en höjdare och en verkligt imponerande debut. Förutom att den är välskriven rent språkligt är historien väldigt väl uppbyggd, och som bonus är omslaget väldigt vackert i både utseende och struktur.

Tusen tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s