Äga fysiska böcker = Inre frid?

I helgens bokbloggsjerka frågar Annika:

För dig som läser e-böcker: brukar du köpa en fysisk bok av en e-bok som du har gillat?

För dig som inte läser e-böcker: kan du ge exempel på en bok som du t.ex. lånat på biblioteket, gillat och sedan köpt ett eget ex. av?

Jag är inte så stor på e-böcker, men det är ju väldigt smidigt att kunna köpa dem när som helst, var som helst rätt ner i läsplattan. Det gjorde jag också en gång mitt i natten när jag hade läst ut del ett i en trilogi och bara var tvungen att läsa del två. Sedan köpte jag den i ett fysiskt exemplar så jag kunde ha den i hyllan också.

Jag gillar att äga böcker. Så om jag lånar en bok jag gillar kommer jag troligen köpa den själv. Eller om jag har läst en bra bok med fult omslag och hittar ett snyggare. Eller om jag läst den översatta versionen och vill ha originalet på engelska…

Jag lånade Klas Östergrens Gentlemen för länge länge sedan och älskade den. Så jag köpte en begad pocket av den bara för att ha. Men omslaget var verkligen hiskeligt fult så jag köpte en snyggare nyutgåva efter ett tag.

Donna Tartts Den hemliga historien köpte jag och läste i svensk pocket först, och efter ett par läsningar köpte jag den amerikanska pocketen. Men omvänt har också hänt! J.D. Salingers Räddaren i nöden läste jag för första gången i svensk femtiotalsöversättning. Sedan köpte jag den på engelska för att komma närmare originalet. Fast jag saknade alltid de där gamla femtiotalsuttrycken (”Du är verkligen grabben med choklad i” exempelvis) så jag blev jätteglad när jag hittade en svensk utgåva i en boklåda för ett tag sedan. Nu har jag båda och känner en sorts inre frid… 😉

Annons

5 reaktioner till “Äga fysiska böcker = Inre frid?

  1. Jag läser inte e-böcker och det är länge sedan jag lånade på bibliotek. Jag är oekonomisk på många sätt när det gäller böcker, jag gillar att hålla i en bok och bläddra när jag läser, jag gillar att den är min, och jag gillar att ha dem på hyllan här hemma…

  2. Ja, visst är det trevligt att äga böcker. Jag har drygt tre tusen böcker, numera i boklådor i ett förråd eftersom jag inte längre klarar av att läsa en vanlig bok. E-böcker är räddningen nu när synen blivit så dålig att datorskärmen är enda möjligheten att få tillräckligt stor text. Men boklådorna är svåra att göra sig av med och att då och då hålla i en bok är fortfarande speciellt. Fortfarande läser jag flera böcker i veckan. Jag köper de E-böcker jag lånat och gillat i tillräckligt hög grad för att veta att de kommer ”bläddras i” eller läsas igen. Dock är mitt E-boksbibliotek väsentligt magrare än mitt fysiska bibliotek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s