Marika King – Supernova och Projekt längtan

Marika King var helt okänd för mig när förlaget frågade om jag ville läsa hennes böcker Supernova (2009) och uppföljaren Projekt längtan (2014). Det tog lite tid att få hem dem, men jag kastade mig över dem och gillade dem båda mycket. Sedan har det tagit lite tid att få ur mig en recension. Bland annat därför recenserar jag nu dem tillsammans.

Supernova

9781452_SupernovaCMYK_9979

Duktiga Lisa Sandström från Dalarna har toppbetyg från Handelshögskolan och får det hett eftertraktade jobbet som konsult på ett stort världsomspännande konsultföretag. Hon är ambitiös och hungrig och vill göra allting rätt. Hennes liv förändras snabbt från att vara fattig student till taxiåkande, dräktbärande lyxkrogsbesökare. Hennes vänner Stina och Sudden är inte lika förtjusta i hennes förändring som hon själv är. Livet snurrar snabbare och snabbare för Lisa och det går bra på jobbet, med mer och mer ansvar. Hon inleder även en affär med en av de seniora partnerna. Någonstans där i det höga tempot närmar den berömda väggen sig och Lisa blir sjukskriven.

I början gillar jag inte Lisa så mycket men hon växer på mig och Marika King skriver väldigt engagerande om både Lisa, vännerna, kollegorna och firman.

Projekt längtan

9781530_Projekt_langCMYK_9967

Lisa är duktig även när hon är sjuk, hon är tillbaka på jobbet redan efter tre månaders sjukskrivning för utmattningsdepression. Till en början går det jättebra och Lisa står på tröskeln till att göra kometkarriär. Men det är något som skaver, och jobbet känns lite meningslöst. Lisa vill göra skillnad, en skillnad som betyder något. Så får hon idén att hon ska volontärarbeta i Afrika.

Det är intressant att följa Lisas inre resa, hon verkar växa mycket under sin sjukdomstid och jag får lättare att tycka om henne när hon lugnar ner sig lite, samtidigt som hon har kvar sitt driv och sin kärlek till excel-ark. Hon upptäcker också att det här med att ”hjälpa till” inte är så enkelt utan väldigt komplext och det är där någonstans jag börjar störa mig på henne igen. Hon är lite naiv, kolonialistisk och väldigt västerländsk i sitt tänkande. Bara det här med att hon vill ”åka till Afrika och hjälpa till”. Fint, visst, men ”Afrika” är inte ett enda likadant ställe, det är en gigantisk kontinent med många länder med olika förutsättningar, och att resa ”ner” och ”hjälpa till” på sina egna villkor är väldigt mycket att ställa sig själv över en annan människa tycker jag och det provocerar mig mycket. Lisa kommer dock till insikt, i alla fall delvis.

Nu kanske min recension har en kritisk slagsida, och det beror nog delvis på att det har gått lite tid sedan jag läste dem, men jag gillade dem väldigt mycket, det var riktiga bladvändare båda två. Trots det jag sagt om Lisa känner jag igen mig i henne ganska mycket och kände med henne i hennes ups and downs. Böckerna är utgivna med nästan fem års mellanrum, men det är inget som märks i läsningen tycker jag.

Böckerna är relativt självbiografiska, författaren själv har arbetat på det stora konsultföretaget McKinsey som har kontor över hela världen och har även arbetat i Ghana och Tanzania. Det är i Ghana Lisa arbetar i boken. Det är absolut inget fel att skriva en roman baserad på sina egna upplevelser, men kanske att författaren kunde gått utanför boxen lite? Kanske låtit Lisa arbeta med något annat, resa någon annanstans och volontära eller kommit på något annat sätt att göra skillnad?

Men äsch, vem är jag att ifrågasätta det?! Det är bara det att de frågorna liksom ställer sig själva när jag läser det korta författarporträttet. Hur som helst har verkligen Marika King en talang för att skriva, så jag hoppas hon fortsätter med det!

Tack snälla Massolit för recensionsexemplaren!

Annons

En reaktion till “Marika King – Supernova och Projekt längtan

  1. Jag tyckte mycket om Supernova, men Projekt längtan var så där, tyckte jag. Jag hade hellre sett att hon hade berättat en annan historia. För skriva kan hon, absolut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s