Tematrio – Bokmässeteman

I veckans Tematrio vill Lyran att vi ska lista önsketeman till bokmässan. Årets tema är Rumänien. Jag ska dessvärre inte dit, jag ska till Globen och titta på Spanska ridskolan istället. Men nästa år vill jag till bokmässan (det var flera år sedan nu) och i framtiden ser jag gärna bokmässor med tema:

1. Ursprungsbefolkning
Egentligen vill jag skriva Tibet, men det kanske är ett för litet tema. Men visst vore det intressant med en bokmässa som lyfte fram litteratur om och av ursprungsbefolkningar? Många svenskar är intresserade av nordamerikanska indianer, färre av samer. Är inte det konstigt? Men här får alla plats! I eventuell brist på modern litteratur från till exempel Tibet kan man lyfta fram traditionell litteratur, klassiska sagor och muntliga berättelser. Säkert en utmaning att organisera, men kul att gå på!

2. Tolerans
Rasismen och fördomarna växer i Sverige, tycker jag mig se och känna. Visst vore det kul om mässan var koncentrerad på tolerans ett år! Torka aldrig tårar utan handskar, Kalla det vad fan du vill, Du är alltså svensk?  och säkert många, många fler böcker (inte minst utländska) kunde utgöra seminarieämnen.

3. Mänskliga rättigheter
Tänk dig en bokmässa som lyfter fram författare som kämpar för detta, det viktigaste vi har. Och tänk dig vilka intressanta diskussioner man skulle kunna få om man speglar den diskussionen – hur förhåller man sig till författare som motverkar något du själv står för?

Annons

13 reaktioner till “Tematrio – Bokmässeteman

  1. Jag tycker väldigt mycket om dina förslag. Hoppas att de som arrangerar bokmässan lyssnar!
    PS Uppvisning av spanska ridskolan låter hur härligt som helst. Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s