Att lära genom att läsa

I veckans jerka undrar Annika:

Har du läst någon bok/några böcker som har lärt dig någonting om historia, konst, musik, vetenskap etc?

Lärt mig vet jag inte. Jag försöker alltid att praktisera viss källkritik och allra oftast läser jag ju skönlitteratur, alltså hitte-på. Men inspirerad och intresserad blir jag nästan alltid när jag läser någon bra bok.

Historiska romaner tycker jag är intressant och till exempel mastodont-släktkrönikan Sagan om Isfolket, som jag läste i tonåren, fick mig intresserad av historia. Sedan kan det ju vara enstaka romaner som väcker intresset också.

Men det här med inspiration tycker jag är intressant. Jag har ett par-tre böcker jag blir väldigt inspirerad av att läsa. Kanske inga Nobelprisvinnare, men ändå. En av dem är Being Alexander av Nancy Sparling. Den handlar om Alex som går från att vara mesen Alex till alfahannen Alexander. Det är något med hans omdaning som får mig väldigt inspirerad. Kanske ska läsa om den, det var nästan ett år sedan jag läste om en bok…

Jag älskar att lära mig nya saker, så det ska bli spännande att se vad de andra jerka-deltagarna skriver om!

Annons

12 reaktioner till “Att lära genom att läsa

  1. Lyckligtvis verkar det ofta finnas i alla fall en viss trovärdighet i många berättelser även om man givetvis måste ta allt med mer än en liten nypa salt, jag tycker ändå att jag ofta lär mig i alla fall något nytt från de flesta böcker jag läser.

  2. Såklart att man måste vara lika källkritisk, framför allt när man läser skönlitteratur, men ofta är det så för mig att boken inspirerar till vidare efterforskning i ämnet.

  3. På något sätt lär man ju sig alltid något nytt av att läsa en bok; sedan hur mycket fakta, allmänbildning, tankeställningar etc. det är kan självfallet sklija sig från bok till bok. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s