Top Ten Tuesday – Tuffa ämnen

Dagens Top Ten hos The Broke and the Bookish handlar om jobbiga ämnen i böcker. Hu. Generellt sett gillar jag nog icke-jobbiga ämnen och feelgood bättre, om det inte handlar om deckare.

toptentuesday

1. Varför deppar Gilbert Grape? av Peter Hedges blev jag rejält nedstämd när jag läste i tonåren. Allt är liksom jobbigt och Gilbert har typ 1000 anledningar att deppa.

2. Anybody Out There? (Är det någon där?) av Marian Keyes är väl förvisso chick-lit men ganska svart och sorglig sådan. Jag vill inte avslöja handlingen – läs den!

3. Gå din väg men stanna av Johanna Nilsson handlar om en tjej i trettioårsåldern med ätstörningar. Mycket bra, jag sträckläste den.

4. Smärtbäraren av Åsa Nilsonne handlar om en ung kvinna som gå in i andras kroppar och ta över deras problem. Smärta är jobbigt, men det är en bra bok!

5. The Bell Jar (Glaskupan) av Sylvia Plath handlar om en ung kvinna med psykiska problem.

6. Vi kallar honom Anna av Peter Pohl var det länge sedan jag läste nu, men den handlar om mobbing, misshandel och svek.

7. The Fault in Our Stars (Förr eller senare exploderar jag) av John Green handlar om ungdomar som har cancer och trots det tunga ämnet känns den ganska lättsam.

8. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell är det tyngsta jag läst på länge. Aids på åttiotalet, fy fan.

9. Ru av Kim Thúy är ganska fragmenterad men handlar delvis om flykt på båt från Vietnam. Ingen nöjesseglats, direkt.

10. Det femte barnet av Doris Lessing handlar om Harriet och David som får sitt femte barn, och varken graviditeten eller barnet blir som de tänkt sig.

Annons

6 reaktioner till “Top Ten Tuesday – Tuffa ämnen

  1. Johanna Nilsson är en av mina favoriter, så förstår inte varör jag inte har läst boken på den här listan än..

  2. Jag bara gissar nu men jag antar att Gilbert Grape-boken är ”samma” som Gilbert Grape-filmen… Filmen var ruggigt bra i alla fall, får nog ta och kolla upp boken också.

      1. Det börjar kännas som att alla mina favoritfilmer från förr baseras på en bok. Intressant 🙂

  3. Intressant. The fault in our stars tyckte jag var så jobbig att jag inte ens kunde uppfatta det vackra i den. Torka aldrig tårar har jag ju också läst, men annars har jag inte läst de övriga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s