Katrine Kielos – Det enda könet

Katrine Kielos är samhällsdebattör och skribent. Man kan läsa hennes texter bland annat på Aftonbladet och nu har hon alltså skrivit en bok om ekonomi som är intressant på riktigt.

Det enda könet har undertiteln: Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin

det enda könet

Jag har läst ett kapitel här och ett där i över en månad, så jag har haft boken i bakhuvudet ganska länge. Det var kul att påbörja denna direkt efter Norrtullsligan av Elin Wägner, förresten.

Kielos analyserar Den ekonomiske mannen som modell för vårt samhälle. Hon menar att Den ekonomiske mannen inte finns på riktigt, det finns inga människor som fungerar just så, men alla ekonomiska prognoser bygger ändå på honom som vore han sann. Och så funderar hon över konsekvenserna av detta.

Den moderna ekonomins fader, Adam Smith, ställde en grundläggande fråga: Hur får du din middag? Denna fråga är jämte Den ekonomiske mannen bokens utgångspunkter. Genom att svara på frågan hur vi får vår middag kan vi förklara ekonomin och marknaden; bagaren bakar inte bröd åt mig för att vara snäll, utan för att tjäna pengar på det. Slaktaren säljer mig inte kött för att vara hygglig utan för att försörja sig. Men, hur jag köper min middag, av vem jag köper den och hur jag tjänat pengarna jag betalar middagen för, förklarar inte vem som ställer fram den på bordet. Katrine Kielos lyfter fram den dolda ekonomin, arbetet hemma med denna utgångspunkt. I fallet Adam Smith var det tydligen hans ömma moder som ställde fram middagen.

Trots att jag faktiskt läst lite ekonomi (eller åtminstone en termin Ekonomisk historia på Universitetet) är jag ganska ointresserad av ämnet. (Ja, jag inser att det är som att säga att man är ointresserad av politik – det blir åtminstone jag provocerad av, alla vill klaga men ingen vill ta ansvar…)

Mitt ointresse beror nog till stora delar på att det hela tiden presenteras på ett ganska gubbigt, pompöst och ”viktigt” (men förvirrat) sätt och därför blir ointressant och otillgängligt. Nej, ekonomi (eller något annat för den delen) behöver inte presenteras med blommor och blader eller rosa fluff, men jag vill känna mig välkommen in i sammanhanget och få uppfattningen om (snarare än att känna) att det här är skrivet för mig.

Det lyckas Katrine Kielos med. Hon presenterar den ekonomiske mannen på ett engagerat och engagerande sätt och med en edge och nerv (för att använda anglicismer!) som är tankeväckande. Det här är också nationalekonomi som funkar att läsa på tåget. Och det är ju alltid något!

Andra som läst och tyckt är Henrik Berggren på DN, Jenny Maria Nilsson på SvD och Sebastian Lönnlöv på Litteraturmagazinet.

Köp den på t.ex. Adlibris, Bokus eller Bokia.

Det enda könet, 263 sidor (pocket) Månpocket 2013

Annons

7 reaktioner till “Katrine Kielos – Det enda könet

  1. Var inne här via jerkan, men fastnade här istället, tycker Kielos bok låter intressant, läser henne också i Aftonbladet, men jag hade ingen aning om den. Den kursiva undertexten var underbar och varför skall alltid ekonomi krånglas till, visst skall den gå att läsa på tunnelbanan.

  2. Jag har sneglat på den här boken. Mina samlade universitetspoäng inom ekonomi består i en termin av Miljöekonomi där 3 gamla hp i ”Det ekonomiska tänkandets historia” ingick. Jag tror bestämt att den där bibeln Vår ekonomi av Klas Eklund ingick någonstans under terminen också… Nu noterar jag den på listan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s